|

De 10 beste boeken over vechtsport, verhalen en de technieken.

Hoewel ik zelf geen vechtmachine en vechtsporten beheers, mag ik er graag naar kijken. Dit geld zowel voor sporten als voor films. Maar op z’n tijd mag ik er ook graag over lezen. Dan met name de vechtsporten uit het verre oosten vind ik interessant en de rangen die er in zijn. Zowel over de bekende vechtsporten als de onbekende vechtsporten zijn vele boeken gemaakt.

Voor deze blog ben ik voor jou op zoek gegaan naar de beste boeken die direct en indirect over vechtsport gaan. Denk hierbij aan verhalen van vechters, sporters maar ook boeken met de technieken en informatie over de sport en de historie.

De top 10 is ook een mooie bonte mix geworden met de mooiste boeken. Bij de boeken heb ik een uitgebreide omschrijving toegevoegd en een link van Bol.com. Zodat je een goed beeld krijgt of het boek iets voor jou is. Als je meer informatie over het boek wilt kun je op de link klikken. Hier vind je bijvoorbeeld de recensie van de lezers. Uiteraard kun je ook eenvoudig het boek bestellen via deze link.

Tao van Jeet Kune Do

Bruce Lee was de koning van kung fu en martial arts.
“The Tao of Jeet Kune Do” is het enige echte boek waarin Bruce Lee’s eigen ideeën over vechtsport zijn gepubliceerd.

Wereldwijd zijn er al meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

De vele illustraties van Bruce Lee zelf geven een duidelijk inzicht in zijn visie op Kung Fu.

Deze herziene en fors uitgebreide Nederlandse vertaling is nu eindelijk verkrijgbaar, bezorgd door James ter Beek, die zelf les heeft gehad van Ted Wong (een van de meest begaafde leerlingen van Bruce Lee en gecertificeerd Jeet Kune Do-instructeur). Het vertalen van de soms ingewikkelde tekst heeft twee jaar in beslag genomen.

Maak je de technieken van Bruce Lee eigen met “De Tao van Jeet Kune Do.


Het Tae Kwon Do handboek

Het Tae kwon do handboek

In dit handboek komen de geschiedenis en de ontwikkeling van Tae kwon do in vergelijking tot de andere martial arts uitvoerig aan bod. De hoofdmoot is ingeruimd voor de basistechnieken in schitterende stap-voor-stap illustraties. Veel aandacht ook voor fitness, warming-up en meditatietechnieken. Een niet te missen boek voor alle liefhebbers.


Basishandboek Aikido

Aanvalsvormen – Oefeningen in geknielde en staande houding – Controle- en werptechnieken.

Aikido is een Japanse krijgskunst die gericht is op zelfverdediging. Dat wil echter niet zeggen dat aikido alleen maar uit vechttechnieken bestaat. Bij deze vechtsport wordt de nadruk gelegd op de persoonlijke ontwikkeling van het individu, door zelfvertrouwen op te bouwen, zowel op de mat als in het dagelijkse leven.

Een aikidoka probeert in de eerste plaats conflictsituaties uit de weg te gaan, ze te voorkomen, en indien nodig een aanval te neutraliseren. Het is niet zijn bedoeling om aan te vallen en zijn tegenstander te verwonden. Dit boek helpt zowel beginnende als ervaren aikidoka’s om hun ‘weg’ te vinden.

De voornaamste werp- en controletechnieken worden helder beschreven en bovendien geïllustreerd door tal van foto’s. Welke graad u ook hebt, met dit boek zult u uw bewegingen en technieken zeker kunnen verbeteren. Maar u zult vooral meer harmonie vinden in uw alledaagse contacten met anderen.


De judovader

Cor van der Geest (1945), ooit het trainingsmaatje van judolegende Wim Ruska, draaide mee in de nationale subtop. Hij werd tweemaal derde van Nederland. Na zijn actieve jaren maakte Van der Geest – nota bene autodidact – nationaal en internationaal furore als topcoach. Met zijn sportschool Kenamju in Haarlem behaalde Cor van der Geest een eindeloze reeks successen.

Hij geldt als de ultieme kampioenenmaker: van zijn eigen zonen Dennis en Elco tot de zusjes Jenny en Jessica Gal, Ben Sonnemans, Maarten Arens, Claudia Zwiers, Ruben Houkes, de broers Guillaume en Dex Elmont en Henk Grol. Vol lef en inzet veroverden zij de wereld, met Cor als de grote aanjager. De judovader vertelt in geuren en kleuren Van der Geests onvermoeibare streven naar ‘intrinsieke’ sporters, zijn bonte avonturen met Kenamju en als gelauwerd bondscoach.

De auteurs spraken met Cor en Els van der Geest, zonen Dennis en Elco, neef en beste vriend Robbert van der Geest, coaches als Chris de Korte en Toon Gerbrands en met sportjournalisten, onder wie Mart Smeets en Pierre Zenden. Topcoach Cor van der Geest neemt in dit boek geen blad voor de mond en praat zoals zijn karakter is: krachtig en ongepolijst. En altijd recht door zee.

Niets en niemand ontziend uit hij zijn grote zorgen over het huidige beleid van de Nederlandse Judo Bond. Dit boek is een portret van de Godfather van het Nederlandse judo, die Kenamju de afgelopen halve eeuw uitbouwde van een zieltogend clubje tot een ultramodern sportcentrum met duizenden leden. 


Straatwijs – De harde realiteit van het straatvechten

In zijn nieuwste uitgave ?Straatwijs? beschrijft Baas de psychologische en fysieke aspecten van het straatvechten, maar ook van diverse andere vormen van geweldpleging. Hij beschrijft uitvoerig hoe ruziezoekers vaak te werk gaan, wat daders beweegt en welk tactisch inzicht een persoon nodig heeft indien praten echt niet meer helpt. Zal iemand die dreigt ook daadwerkelijk tot geweld over gaan? Weet jij hoe je zult reageren en waarom je lichaam zo hevig protesteert?

Wordt het nu rennen of vechten? Hoe vlucht je het verstandigst? Wat als je onverwachts in een groepsgevecht beland? Hoe lost de natuur dit op? Ook worden de talloze misvattingen over zelfverdediging, vechtsporten, agressie en geweld onder de loep genomen. Aangevuld met statistieken en veiligheidstips is ‘Straatwijs’ een must-have voor iedereen die zich serieus wil voorbereiden op de talloze afwijkende gezichten die het straatgeweld rijk is.


Krav Maga – zelfverdedigingstechniek bij een gewapende aanval : het originele verdedigingssysteem van de Israelische geheime diensten

Dit is het eerste en enige geautoriseerde boek over KRAV MAGA, waarin alle technieken worden uitgelegd aan de hand van heldere tekst en ruim 500 foto’s.

Het originele verdedigingssysteem van de israëlische geheime diensten. Een praktische gids voor zelfverdediging gebaseerd op KRAV MAGA, het befaamde Israëlische verdedigingssysteem van ongewapende strijd. Tot voor kort een geheime methode, slechts bekend bij veiligheidsagenten van Mossad, Shabak, Aman en leden van elite-eenheden in het Israëlische leger (Sayeret Mat’kal, Flotila 13).

Dit unieke zelfverdedigingssysteem is ontwikkeld door grootmeester Imi Lichtenfeld, de topinstructeur van het mantot- mangevecht in het Israëlische leger. Het systeem is overgenomen door het leger, de nationale politie en de veiligheidsdiensten en heeft de erkenning van vechtsportexperts uit de hele wereld.

De KRAV MAGA-technieken zijn effectief, eenvoudig en gemakkelijk te leren en kunnen onder extreme stress-situaties worden toegepast door mannen, vrouwen en kinderen, ongeacht hun lichamelijke conditie, kracht of leeftijd.

KRAVA MAGA wordt thans wereldwijd, ook in Nederland en België, onderwezen aan militaire eenheden, politiekorpsen en op scholen in Israël. KRAV MAGA is dé methode waarbij iedereen gebaat is die zijn persoonlijke veiligheidsgevoel wil versterken. Niet langer bang op straat en in staat aan allerlei onveilige situaties het hoofd te bieden.


Vechten als een vrouw

‘Vechten als een vrouw’ is een combinatie van persoonlijke ervaringen, harde data en praktische adviezen voor vrouwen gebaseerd op de JUNO-filosofie Aware – Prevent – Action. Een unieke combinatie van mentale en fysieke zelfverdedigingstechnieken. Het is een nuttig en inspirerend boek waarin Synthia Stoffer vrouwen aanspoort hun grenzen aan te geven, belemmerende overtuigingen vanuit de opvoeding los te laten, duidelijk te communiceren en hun kracht in te zetten waar en wanneer dat nodig is.

Als afsluiting beschrijft dit boek de 10 belangrijkste basistechnieken en 10 zelfverdedigingstechnieken op de meest voorkomende fysieke aanvallen gericht op vrouwen.

Toen een vriendin te maken kreeg met ernstig seksueel geweld, wist ze het zeker, ze wil vrouwen over de hele wereld sterker en zelfbewuster maken en hun veiligheid vergroten. Dat is haar missie.

Vandaag is Synthia de enige Europese vrouw met derde dan in een van de meest effectieve self defense systemen ter wereld. Zij volgde opleidingen in Israël, Zwitserland en de Verenigde Staten. Als eerste Krav Maga-instructeur van Nederland heeft ze een nieuw zelfverdedigingssysteem voor vrouwen ontwikkeld, waarmee iedere vrouw de kans krijgt zich te verdedigen tegen ongewenste intimiteiten en seksueel geweld. Een vrouw die zichzelf kan verdedigen voelt zich veiliger.

NAIGAI RYU AIKI BO JUTSU

NAIGAI RYU AIKI BOJUTSU Mudansha Dit handboek is opgemaakt als geheugensteun of hulpmiddel voor een ervaren bojutsu beoefenaar. De hedendaags beoefende technieken kunnen afwijken van de gepubliceerde illustraties. Het is vooral de bedoeling om de lezer een inzicht te geven in de principes en mogelijkheden, aan de hand van de geïllustreerde technieken. Deel 1 beschrijft de evolutie van de stok als wapen in verschillende werelddelen. Deel 2 beschrijft de kyu programma’s met o.a de kata’s en kumibo. Het boek bevat bijna alle foto’s van de technieken.


Rico

Schrijver Leon Verdonschot volgde de wereldkampioen kickboksen een jaar lang intensief. Tijdens trainingen, in voorbereiding naar wedstrijden, tijdens presentaties en workshops, thuis en in zijn vrije tijd. Hij sprak vele (jeugd)vrienden, familieleden, trainers, medesporters.

Het resultaat is RICO: niet alleen een meeslepend en filmisch geschreven verhaal op de huid van de beste kickbokser ter wereld, maar ook een onthullend inkijk in het persoonlijke leven van Verhoeven. Voor het eerst vertelt hij (en zijn intimi) het verhaal van zijn getroebleerde jeugd. Zijn verstoorde relatie met zijn moeder, en de rol van zijn vader, die hem de eerste jaren trainde maar uiteindelijk buiten Verhoevens sportieve team belandde.

Het legde de basis voor een zeer gecompliceerde band, die onlangs tragisch eindigde met het overlijden van Verhoevens vader.
RICO is niet alleen een verhaal over sportieve wilskracht en discipline, maar ook een ontroerend verslag van een andere strijd: die om los te komen van je verleden.


Handboek kickbokstrainer – alles over training en lesgeven in vechtsporten

Dit handboek voor de kickbokstrainer is het resultaat van het ontmoeten en opleiden van honderden kickboks- en MMA-leraren. Het behandelt de belangrijkste onderwerpen als het gaat om training en lesgeven in vechtsporten. Het boek is geschreven voor trainers en leraren die kickboksers spiritueel, moreel, emotioneel sociaal, mentaal en fysiek sterker willen maken. Daarvoor is verantwoord, efficiënt en uitdagend kickboks-onderwijs nodig.

Dit omvangrijke boek behandelt derhalve kennis van (ped)agogiek, psychologie, didactiek, methodiek, motorisch leren, trainingsleer, juridische en medische zaken. Drs. Erik Hein is bewegingswetenschapper en psycholoog in opleiding. Hij werkte jarenlang als docent in het sportonderwijs, bij de politie en als docent bij vechtsport- en fitnessopleidingen. Erik is allround vechtsporter, 3e dan Karate en Jiu Jitsu leraar (2e dan).


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *