De top 7 van de beste boeken van Haruki Murakami

Haruki Murakami is een internationaal gerenommeerde Japanse auteur, geboren op 12 januari 1949 in Kyoto, Japan. Zijn unieke schrijfstijl combineert magisch realisme, existentialisme en popcultuur, waardoor hij een van de meest invloedrijke hedendaagse schrijvers is geworden. Hier is een beknopte biografie die je kunt gebruiken voor je blog:

Haruki Murakami werd geboren in een intellectueel gezin, waar zijn ouders een kleine bibliotheek runden. Van jongs af aan was hij omringd door literatuur en ontwikkelde hij al snel een liefde voor boeken. Na zijn studie aan de Waseda Universiteit in Tokio, waar hij theater en film studeerde, opende Murakami een jazzbar genaamd ‘Peter Cat’ in de buitenwijken van Tokio.

Zijn schrijverscarrière begon in 1979, toen hij besloot zijn baan als barman op te geven en zich volledig te wijden aan het schrijven. Zijn debuutroman, “Luister naar de wind zingen”, werd goed ontvangen, maar het was zijn tweede werk, “Norwegian Wood” (1987), dat hem echt op de kaart zette, niet alleen in Japan, maar wereldwijd.

Murakami’s romans staan bekend om hun surrealistische elementen, zoals pratende katten, parallelle werelden en mysterieuze gebeurtenissen. Zijn werk combineert Oosterse en Westerse invloeden, waarbij hij elementen uit de Japanse literatuur vermengt met populaire cultuur en westerse filosofie. Zijn schrijfstijl wordt vaak gekenmerkt door melancholie, eenzaamheid en de zoektocht naar identiteit.

Murakami heeft talloze literaire prijzen ontvangen, waaronder de Franz Kafka Prijs en de Jerusalem Prize. Hij heeft ook verschillende werken van Amerikaanse en Engelse auteurs vertaald naar het Japans, waaronder werken van F. Scott Fitzgerald, J.D. Salinger en Raymond Chandler. Naast zijn schrijfwerk is Murakami een gepassioneerde hardloper en vertaler.

Maar welke boeken van Haruki Murakami zijn nu aan te raden om te lezen? Om hier antwoord op te geven heb ik een top 7 samengesteld met de beste boeken van Haruki Murakami. De boeken worden uitgebreid beschreven en naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst.

BoekenBoeken

Kafka op het strand

Murakami werd dit voorbije decennium een auteur voor wie je in gestrekte pas naar de boekhandel holde. Met deze rijkelijke verhalenkrans voegt hij een nieuwe parel aan zijn oeuvre toe.

‘Kafka op het strand’ van Haruki Murakami gaat over Kafka Tamura die op zijn vijftiende verjaardag van huis wegloopt om te ontsnappen aan zijn onmogelijke vader. Nakata, een man op leeftijd die als voornaamste bezigheid het zoeken naar weggelopen katten heeft, is nooit volledig hersteld van een bizar jeugdtrauma. Terwijl hun verhalen zich ontvouwen praten katten met mensen, vallen vissen uit de lucht, en wordt een brute moord gepleegd, maar de identiteit van zowel dader als slachtoffer is een groot raadsel.


Norwegian Wood

Een indringende bildungsroman over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man.

‘Norwegian Wood’ van Haruki Murakami gaat over Toru Watanabe. een stille en buitengewoon serieuze jonge student in Tokio. Hij is dol op Naoko, een mooie jonge vrouw, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van zijn beste vriend – haar geliefde, jaren geleden. Toru went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en de verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen. ‘Norwegian Wood’ is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man.


Ten zuiden van de grens

Een succesvolle nachtclubeigenaar, echtgenoot en vader zet alles op alles om zijn jeugdliefde weer te veroveren in deze onvergetelijke liefdesroman van Japanse grootheid Haruki Murakami.

‘Ten zuiden van de grens’ van Haruki Murakami gaat over Hajime, die naast de succesvolle eigenaar van een nachtclub ook echtgenoot en vader is. Jaren eerder was hij verliefd op Shimamoto, maar hij is haar uit het oog verloren. Dan komen ze elkaar weer tegen, en blijkt dat haar leven gehuld is in geheimen. Hajime zet alles op alles om zijn jeugdliefde weer te veroveren.

Het werk van Haruki Murakami, met romans als ‘Norwegian Wood’, ‘Kafka op het strand’ en ‘De moord op Commendatore’ en verhalenbundels als ‘Eerste persoon enkelvoud’, is in meer dan 40 landen uit gegeven en is bekroond met onder andere de Welt Literaturprijs en de Hans Christian Andersenprijs. Hij wordt regelmatig getipt als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur.


1q84 – de complete trilogie

Meeslepend voert Haruki Murakami de lezer mee door parallelle werelden, langs hotelkamers in Tokyo, gewelddadige sekten, nachtclubs en een geheimzinnige jonge vrouw met een bijzondere afwijking.

1q84 (spreek uit: qutienvierentachtig) is het ijzingwekkend spannende verhaal over Aomame en Tengo. Aomame is sportschoolinstructrice, maar pleegt daarnaast moorden in opdracht. Tengo is wiskundeonderwijzer en de heimelijke ghostwriter van een bestsellerauteur. Zij hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken, maar gaandeweg wordt duidelijk dat hun paden elkaar heel vroeger ooit gekruist moeten hebben, en het ziet ernaar uit dat dit weer gaat gebeuren. Aomame raakt verzeild in een parallelle wereld, die ze 1q84 noemt.

De q staat voor question mark vraagteken. Met een huiveringwekkende vaart voert Haruki Murakami de lezer mee langs Tokyose hotelkamers, gewelddadige sekten, nachtclubs en een geheimzinnige jonge vrouw, met een wel heel bijzondere afwijking.


De jacht op het verloren schaap

Magisch realistische detectiveroman waarin een naamloze, pas gescheiden, ketting rokende dertiger op zoek moet gaan naar een zeer speciaal schaap.

In ‘De jacht op het verloren schaap’ van Haruki Murakami gaat een jongeman van tegen de dertig samen met zijn vriendin, een meisje met sensationeel mooie oren, op zoek naar een zeer speciaal schaap met een ster op de rug. Hij wordt hiertoe gedwongen door een sinistere man die volgeling is van de Leider, het kopstuk van een extreemrechtse beweging. De Leider leeft al zo’n veertig jaar op mysterieuze wijze met een gezwel zo groot als een golfbal in zijn hoofd. In de hallucinaties die door dit gezwel worden veroorzaakt, komt het onbekende schaap voor…

Het werk van Haruki Murakami, met romans als ‘Norwegian Wood’, ‘Kafka op het strand’ en ‘De moord op Commendatore’ en verhalenbundels als ‘Eerste persoon enkelvoud’, is in meer dan 40 landen uitgegeven en is bekroond met onder andere de Welt Literaturprijs en de Hans Christian Andersenprijs. Hij wordt regelmatig getipt als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur.


De moord op Commendatore 1 – De Idea verschijnt

Deel 1 uit tweeluik De moord op Commendatore

In ‘De moord op Commendatore’ van Haruki Murakami neemt een zesendertigjarige portretschilder zijn intrek in een oud atelier in de bergen ten zuidwesten van Tokio. Hij is onlangs gescheiden, na zes jaar huwelijk. Behalve door hartzeer wordt hij geplaagd door een ‘painter’s block’. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden, maar het loopt anders.

Een mysterieus schilderij lijkt tot leven te komen. Vanuit een heuvel in het bos achter het huis klinkt ’s nachts het geluid van een bel. Een flamboyante buurman biedt hulp, maar hij heeft zijn eigen agenda. Het leidt tot een zoektocht waarin de hoofdpersoon met zijn diepste angsten wordt geconfronteerd. ‘Een wonderlijk verhaal is het, op alle mogelijke manieren.’ **** – ‘Het Parool’ ‘Hoe ingewikkeld en geschift de verbanden ook klinken, (…) ze zijn zo overtuigend uitgewerkt dat je er moeiteloos in meegaat.’ – ‘De Standaard’


Waarover ik praat als ik over hardlopen praat

Bejubeld schrijver Murakami gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, van grootste triomfen tot teleurstellingen.

In ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’ vertelt Haruki Murakami over zijn jazzclub die hij in 1982 verkocht om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Al een jaar later rende Murakami van Athene naar Marathon. Nu, tientallen wedlopen, triatlons en door de pers bejubelde boeken later, onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven – en op zijn werk. Hij gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, tot zijn grootste triomfen en teleurstellingen.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten