Naar het Paradijs – Hanya Yanagihara (boek omschrijving + Boek recensie)


Het boek ¨Naar het Paradijs¨ is het 3de boek van Hanya Yanagihara. Een dik boek met 3 uitgebreide verhalen in 3 verschillende periodes in Amerika elke periode met zijn eigen issues.

Op deze pagina lees je meer over het nieuwste boek van Hanya Yanagihara, maar ook over de 2 eerder uitgebrachte boeken van Hanya. In het stukje auteur lees je de korte levensloop van Hanya.

Boek omschrijving: Naar het Paradijs

Naar het paradijs is een gewaagde, briljante roman over drie verschillende versies van Amerika, in drie eeuwen.

In 1893 maakt New York deel uit van de Vrije Staten, waar mensen ogenschijnlijk mogen liefhebben wie ze willen. David verzet zich tegen de door zijn rijke familie gearrangeerde verloving met een geschikte kandidaat; hij voelt zich meer aangetrokken tot een charismatische maar arme muziekleraar.

In het door de aidsepidemie geteisterde Manhattan van 1993 woont de jonge Hawaïaanse David samen met zijn veel oudere, rijkere partner, voor wie hij zijn moeilijke jeugd en het lot van zijn vader verzwijgt.

In 2093 probeert Charlie zich staande te houden in het totalitaire New York zonder de bescherming van haar grootvader, een gerenommeerd wetenschapper. Ze ontmoet David, die zegt haar te kunnen redden – maar kan zij hem vertrouwen?

Deze drie delen vormen samen een weergaloos epos over familie, verlies en de zoektocht naar liefde. Wat niet alleen de personages, maar ook de verschillende versies van Amerika met elkaar verbindt, is de worsteling met de eigenschappen die ons menselijk maken: angst, liefde, schaamte, afhankelijkheid, eenzaamheid en bovenal het pijnlijke verlangen om degenen van wie we houden te beschermen.


Boek specificatie:

  • Titel: Naar het paradijs
  • Auteur: Hanya Yanagihara
  • Vertaler: Inger Limburg
  • Uitgever: Nieuw Amsterdam
  • Bindwijze: Paperback
  • Druk: Eerste druk
  • Aantal Pagina´s: 672 pagina´s
  • Verschijningsdatum: Januari 2022
  • EAN / ISBN: 9789046828960

Auteur:

Hanya Yanagihara geboren in Los Angeles op 20 september 1974. Hanya is een Amerikaanse schrijfster.

De vader van Hanya is Hawaiiaans en haar moeder Koreaanse. Van vaderskant zijn er naast Hawaiiaanse ook Japanse wortels.

Hanya studeerde vrije kunsten aan de Smith College in Massachusetts. In 1995 verhuisde ze naar New York, waar ze aan het werk ging als publicist. Naast publicist is ze ook werkzaam geweest als adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur.

In 2013 bracht Hanya Yanagihara haar eerst boek uit. De debuutroman ¨The People in the Trees¨ (Notities uit de jungle). Dit gaat over een gevierd wetenschapper die van zijn voetstuk valt als hij van kindermisbruik wordt beschuldigd. Hoewel dit boek goed werd ontvangen en beoordeeld brak ze internationaal door met haar tweede roman ¨A Little Life¨ (Een klein Leven). Dit boek verscheen in 2015 en werd genomineerd voor de ¨Booker Prize¨. Van dit boek zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Januari 2022 werd het boek ¨To Paradise¨ in het Nederlands Naar het Paradijs uitgebracht.

Hieronder lees je de boekomschrijving van de 2 eerder uitgebrachte boeken: ¨Notities uit de Jungle¨ en ¨Een klein Leven¨.

Notities uit de jungle

In 1950 vindt Norton Perina tijdens een antropologische expeditie naar een afgelegen eiland in Micronesië de verloren gewaande primitieve stam waarnaar hij op zoek was. Bovendien ontdekt hij er in de buurt een groep mensen die in bomen wonen. Ze blijken van een ongelooflijke ouderdom te zijn en in toenemende mate seniel. Omdat hij de kans op eeuwig leven niet wil missen, doodt hij een van de schildpadden, wier vlees de bron tot lang leven lijkt te zijn, en neemt die mee naar Amerika.

Zijn onderzoek maakt Perina wereldberoemd en levert hem zelfs een Nobelprijs op. Maar het komt hem duur te staan. Al snel verliest hij controle over zijn eigen leven, met desastreuze gevolgen. Een pupil redigeert deze autobiografie van Perina. In poëtische taal tovert hij een sprookjeseiland vol gruwelijke belevenissen. Dat hij een onbetrouwbare verteller is maakt het spannend tot de laatste bladzijde.


Een klein leven

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.


Boekrecensie: Naar het Paradijs

Voordat ik met mijn eigen boekrecensie begin wil ik je een aantal de recensies die in de media zijn verschenen over het boek laten zien:

Zo’n boek dat maar héél af en toe voorbijkomt. Het boort door je ziel. *****’ NRC

Met Naar het paradijs bevestigt Hanya Yanagihara dat ze één van de moedigste, veelzijdigste, het hardst tegen de buitenmuren van de literatuur beukende auteurs van deze eeuw is. […] voortreffelijk vertaald.’ Humo

Naar het paradijs is een sublieme, visionaire roman. Zo rijk, zo gelaagd, zo actueel. Spectaculair!’ Michael Cunningham


Dit boek bestaat uit 3 verhalen die in 1893, 1993 en 2093 afspelen. De 3 verhalen lijken op zichzelf staand maar hebben meer verbanden met elkaar dan je in eerste instantie zou verwachten.

Het boek kan in feite gezien worden als 3 boeken voor de prijs van één maar daarvoor zijn er te veel overeenkomsten en verbindingen voor in de verhalen. Het is en dik boek van bijna 700 bladzijdes dus deze neemt wel even tijd in beslag maar is zeker de moeite waard om uit te lezen.

Deel één: speelt zich af in en alternatieve historische werkelijkheid, waarin homoseksualiteit geaccepteerd is, maar waar zwarte burgers geen staatsburgerschap kunnen krijgen.

Deel twee: gaat over David uit Hawai dit als homoseksueel leeft tijdens de aidscrisis.

Deel drie: De wereld in 2093 wordt geteisterd door pandemieën en de extreme gevolgen van de klimaatverandering.

Het boek heeft veel spanning en is ontroerend met tijdens zelfs angstaanjagend, tijdens het lezen wordt je steeds nieuwsgierige. Je wilt weten wat de verhalen met elkaar te maken hebben en hoe het op zichzelf staande verhaal eindigt. Dit heeft ook met de schrijfstijl te maken en hoe het boek is opgebouwd. Thema´s in het boek zijn seksualiteit, de dood, racisme, eenzaamheid, tolerantie, ziekte en liefde.

Hoewel het laatste verhaal geschreven is voor de corona pandemie doet het je wel veel denken aan de huidige tijd en zet je wel aan het denken wat we misschien allemaal nog mee gaan maken. Een interessant boek die zeker hoge ogen gaat scoren, en zorgt voor vele nieuwe fans voor Hanya Yanagihara.

Vergelijkbare berichten