De top 7 van beste boeken om Chinees te leren (2023)

1,2 miljard mensen hebben de Chinese taal als moedertaal.  Meestal wordt met Chinees het Standaard Mandarijn bedoeld. Dit is de officiële taal van de Volksrepubliek China en Taiwan en een van de officiële talen van Singapore.

De Chinese taal is doorgaans moeilijk te leren, ook omdat het voor ons onbekende tekens zijn waarmee geschreven wordt. Maar met een goede cursus en boeken kun je een heel eind komen om de Chinese taal goed onder de knie te krijgen.

De 7 boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina kunnen hier zeker een goede bijdrage aan leveren. Naast een boek omschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst om je een goed beeld te geven van de boeken om Chinees te leren. De link geeft extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Chinees leren

De Chinese taal China is een van de grootste landen ter wereld. De Chinese taal bestaat al meer dan 3.000 jaar. Ze kent geen alfabet en wordt geschreven in karakters. Elk karakter heeft zijn eigen verhaal. De karakters zijn op verschillende manieren ontstaan.

Sommige Chinese karakters waren oorspronkelijk tekeningen van voorwerpen zoals de mensen ze zagen en die op schilden van schildpadden werden getekend. Het voorwerp werd op een eenvoudige manier nagetekend en is in de loop der jaren steeds eenvoudiger geworden om sneller te kunnen schrijven, bijvoorbeeld de woorden: mens, paard, berg, maan…

Sommige karakters geven een begrip weer. Hiervoor werd een tekening bedacht met een bepaalde logica erachter, bijvoorbeeld: niet, jaar, ik … Er bestaan ook samengestelde karakters: door een combinatie van verschillende karakters en componenten ontstaat een nieuw karakter met een nieuwe betekenis, bijvoorbeeld: vrouw + paard = moeder, veld + kracht = man, enz.

Door middel van de gecombineerde karakters in dit boek leer je 130 basiskarakters. Met de leuke tekeningen leer je eenvoudig jouw eerste Chinese woorden en ga je meer begrijpen over het ontstaan van de Chinese lettertekens. Dit boek is geschikt voor alle leeftijden.


Chinees met Ni Hao Kids – Chinees voor Kinderen deel 1

Een leuk boek waarin kinderen van 6 tot 12 jaar kennis kunnen maken met de basisbeginselen van de Chinese taal. In 10 hoofdstukken wordt op speelse en creatieve wijze de basis van de Chinese taal uitgelegd en kunnen kinderen zelfstandig oefenen met het schrijven van Chinese karakters en het lezen van Chinese zinnetjes. Ook staan er door het boek heen verschillende grappige wetenswaardigheden over de Chinese cultuur. Een aanrader voor het leergierige kind!

Bij het boek hoort een digitale leeromgeving (www.nihaokids.nl) met aanvullende oefeningen, filmpjes en wetenswaardigheden.


Chinees? ’n Makkie! deel 1

De communicatieve taalmethode Chinees? ’n Makkie! is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Met behulp van deze cursus maken leerlingen op een actieve manier kennis met het Mandarijn Chinees. De methode richt zich op alle vaardigheden. Spreken en luisteren komen uitgebreid aan bod. Maar omdat het leren lezen en schrijven van de karakters een extra uitdaging is, wordt ook daar veel aandacht aan besteed. In de cursus wordt het Hanyu Pinyin gebruikt als ondersteuning.

Daardoor kunnen de leerlingen al vrij snel typen en chatten in het Chinees. De cursus bevat twee leerroutes. Voor degenen die sneller willen kunnen communiceren in het Chinees zijn extra onderdelen in de lessen opgenomen. Deze onderdelen kunnen overgeslagen worden als het Chinees echt ’n makkie moet blijven. De inhoud van de lessen sluit aan bij de belevingswereld van Nederlandse middelbare scholieren. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere kennismaken, huis en familie, eten en drinken, cultuur en vrije tijd. Elke les bevat een dialoog, nieuwe woorden, culturele en taalkundige informatie en oefeningen.

Het boek sluit af met een grammaticakatern en woordenlijsten. In de tweede, herziene druk is een leeswijzer voor leerlingen opgenomen waardoor het boek zeer toegankelijk en werkbaar is. Daarnaast is er een grammatica katern toegevoegd achterin het boek. De audio fragmenten zijn allemaal opnieuw opgenomen en er zijn nieuwe woorden toegevoegd aan de lessen. Ook bevat elk hoofdstuk een taalwijzer met informatie over de Chinese taal.

Verder is de website uitgebreid met extra oefenmateriaal voor luisteren, uitspraak, schrijven en lezen. Met dit boek maken leerlingen op de middelbare school op een actieve manier kennis met spreek-, lees- en luistervaardigheden van het Mandarijn Chinees. Dr. Tin Chau Tsui is sinoloog en werkt als senior docent Chinees aan Hogeschool Zuyd. In 2004 was hij de eerste docent Chinees in het voortgezet onderwijs in Nederland.


Basiscursus Mandarijn Chinees

Op reis naar China – tot voor kort was dit een exotisch avontuur dat maar voor weinig mensen was weggelegd. Tegenwoordig ligt dat anders: steeds meer Europeanen gaan naar China voor vakantie, werk, sport of omdat ze Chinese (voor)ouders hebben. Geen wonder dat ook de belangstelling voor de Chinese taal enorm toeneemt. Met deze beginnerscursus voor volwassenen kunt u voldoende Chinees leren om u op reis te redden.

Deze Basiscursus Mandarijn Chinees bestaat uit een boek en een website met audiomateriaal. In 24 lessen komt de praktische taalvaardigheid aan bod die u nodig hebt om bijvoorbeeld eten te bestellen in een restaurant of de weg te vinden. De nadruk ligt op het spreken en verstaan en het lezen van de karakters. Er wordt gebruikgemaakt van het pinyin; maar ook het zelf karakters schrijven komt aan bod. De leerstof wordt aangeboden in teksten en dialogen, in voorbeeldzinnen met korte uitleg, in foto’s en in veel oefeningen.

Achter in het boek staan de transcripties van de luisteroefeningen op de website, overzichten van de uitspraak, de behandelde taalfuncties en de grammatica, en woordenlijsten Nederlands-Chinees en Chinees-Nederlands. De antwoorden op de oefeningen zijn hier te vinden.

Basiscursus Mandarijn Chinees is een beginnerscursus Chinees voor volwassenen.
Ondersteunend materiaal
Basiscursus Mandarijn Chinees bestaat uit een boek en een website met audiomateriaal.

Xi Zeng is docent Chinees aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen, aan de Volksuniversiteit Haarlem, aan het talencentrum van de Universiteit van Amsterdam en in het voortgezet onderwijs. Zij is ook auteur van Basisgrammatica Mandarijn Chinees.


Leer Chinees (taalcursus voor beginners)

Leer de belangrijkste uitdrukkingen in het Chinees voor je vakantie of zakenreis. Je kunt naar deze audio luisteren in de trein, op werk, of voor het slapengaan, om alle belangrijke zinnen te leren die je nodig zult hebben tijdens je reizen. Oefen 20 minuten per dag, en in korte tijd zul je goed Chinees kunnen spreken – in een hotel, restaurant, of tijdens het winkelen. Je leert hoe je woorden en zinnen als ‘Hallo’ in het Chinees kunt zeggen, of hoe je getallen (één, twee, drie tot tien) correct kunt uitspreken. En beetje bij beetje word je geïntroduceerd tot veelgebruikte zinnen. Zo zul je in staat zijn om in het Chinees te communiceren.

Met deze taalcursus ben je klaar voor de belangrijkste situaties die je op vakantie, in het dagelijks leven en op het werk zult tegenkomen. Er is geen voorkennis of extra lesboek nodig. Inhoudstafel: Begroetingen en basisvocabulaire Getallen Gesprek Winkelen In een hotel In een restaurant Eten Drinken Betalen Onderweg In de stad Reizen in de bus en de trein Een taxi bellen Een auto huren Tijd en datum In het kantoor Bij de doctor Apotheek Bestemmingen in China Bezienswaardigheden in Peking


Ik leer Chinees – Mandarijn

140 essentiële woorden en uitdrukkingen, 300 gemeenschappelijke uitdrukkingen, de 100 meest voorkomende werkwoorden, de 1000 essentiële woorden. Mandarijn is verreweg de grootste van de zeven of tien Chinese dialectgroepen, gesproken door 70 procent van alle Chinese sprekers. Aantal native speakers voor mandarijn-Chinees: 960 miljoen. Onze leermethode: we hebben honderden sleutelzinnen en -woorden geselecteerd. Al tientallen jaren is herhaling op gebleken een effectieve leermethode te zijn. Het uiteindelijke doel is om een voldoende niveau in een taal te bereiken om eenvoudige gesprekken te hebben, eenvoudige uitwisselingen te begrijpen, te overleven in situaties van het dagelijks leven.


Van Dale Miniwoordenboek Chinees

Met Van Dale kom je verder!

In dit Van Dale Miniwoordenboek Chinees vind je alle woorden die je nodig hebt op zakenreis of op vakantie. In twee taalrichtingen, dus je vindt steeds snel het antwoord op je vraag.

Handig:
– Klein formaat met flexibele kaft: ideaal voor op reis!
– Twee taalrichtingen samen in één boekje
– Bevat 20.000 trefwoorden

Leuke extra’s:
– Chinese provincies en autonome gebieden
– Chinese dynastieën
– Culinaire woordenlijst
– Telwoorden


Vergelijkbare berichten