|

De top 10 van leukste stripboeken series voor volwassen 2024

Stripboeken hebben een lange weg afgelegd van uitsluitend kinderamusement tot een medium dat geschikt is voor volwassen lezers. De evolutie van stripboeken gaat terug tot het begin van de 20e eeuw, toen stripverhalen populair werden als een vorm van verhalen vertellen door middel van getekende afbeeldingen. Het duurde echter tot latere jaren voordat stripboeken meer volwassen thema’s en complexe verteltechnieken begonnen te onderzoeken, wat aantrekkelijk was voor een volwassen publiek.

Deze verschuiving is terug te zien in de toenemende erkenning van stripboeken als een legitieme kunstvorm voor volwassenen. Naarmate stripboeken meer geavanceerde en tot nadenken stemmende onderwerpen begonnen aan te pakken, begonnen ze aanhang te krijgen onder volwassen lezers

Niet elke stripboeken serie is even geschikt en leuk voor volwassen voor deze pagina heb ik de 10 leukste stripboeken series voor volwassenen voor je op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de series heb ik deze uitgebreid beschreven en een link geplaatst van Bol.com van de meeste interessante strip uit de serie. Dit is ook regelmatig de eerste uitgebracht strip van de stripserie.

BoekenBoeken

Spiderman

Spiderman, een van de meest iconische superhelden aller tijden, is gemaakt door Stan Lee en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een geliefd personage in de stripwereld. Stan Lee liet zich voor Spiderman inspireren door zijn verlangen om een ​​herkenbare tienersuperheld te creëren. Hij wilde lezers een personage geven waarmee ze zich konden identificeren en die voor alledaagse uitdagingen stonden.

In samenwerking met kunstenaar Steve Ditko ontwikkelde Lee het concept van Spiderman, een middelbare scholier genaamd Peter Parker die bovenmenselijke vermogens krijgt nadat hij is gebeten door een radioactieve spin. Deze unieke draai aan het superheldenarchetype onderscheidde Spiderman en legde de basis voor zijn blijvende populariteit.

Spiderman maakte zijn debuut in de stripwereld in 1962, in Amazing Fantasy #15. In dit nummer, geschreven door Stan Lee en geïllustreerd door Steve Ditko, maakten lezers kennis met het personage Spiderman en zijn oorsprongsverhaal. De strip kreeg positieve feedback en leidde tot de beslissing om Spiderman zijn eigen serie te geven, The Amazing Spider-Man, die in 1963 werd gelanceerd.

Spiderman werd al snel een favoriet bij fans en resoneerde met lezers van alle leeftijden met zijn herkenbare worstelingen en geestige scherts. De populariteit van het personage bleef groeien en Spiderman werd een cultureel fenomeen en verscheen in verschillende vormen van media, zoals films, tv-shows en videogames.


Storm

Storm is een prominent personage in de wereld van stripboeken, bekend om haar krachtige vaardigheden en boeiende verhaallijnen. Het personage Storm, geboren als Ororo Munroe, is een mutant met het vermogen om het weer te beheersen. Ze is bedacht door schrijver Len Wein en kunstenaar Dave Cockrum, en ze verscheen voor het eerst in Giant-Size X-Men #1 in 1975.

Gedurende de Storm-stripreeks zijn er verschillende belangrijke verhaallijnen en plotbogen geweest die lezers hebben geboeid. Een opmerkelijke verhaallijn is “The Dark Phoenix Saga”, waarin Storm een ​​cruciale rol speelt als lid van het X-Men-team. Een andere belangrijke verhaallijn is “Worlds Apart”, dat ingaat op Storms connectie met haar Afrikaanse roots en haar rol als leider in de mutantengemeenschap. Deze meeslepende verhaallijnen hebben bijgedragen aan de blijvende populariteit van de Storm-serie.

De Storm-stripserie heeft een aanzienlijke impact gehad op de stripindustrie en wordt geprezen door zowel critici als fans. Storm wordt algemeen beschouwd als een van de meest iconische en invloedrijke vrouwelijke personages in de stripwereld. Haar voorstelling als een sterke en onafhankelijke vrouw van kleur is voor veel lezers baanbrekend en inspirerend geweest.


Micheal Vaillant

Michael Vaillant is een geliefd personage uit de Franse stripreeks over autoraces, bedacht door Jean Graton in 1957. Geboren uit Gratons passie voor autosport, volgt de serie de spannende avonturen van Michel Vaillant, een getalenteerde en vastberaden coureur. In zijn vroege leven werd Michel Vaillant geïntroduceerd als een bekwame en ambitieuze jonge coureur, die graag naam wilde maken in de wereld van de autosport.

De serie won snel aan populariteit en werd een van de meest geliefde en iconische strips van zijn tijd. In 1967 werd een gedramatiseerde bewerking van de serie uitgezonden op de Franse tv, waardoor de bekendheid en erkenning nog groter werden. Het personage en het verhaal van Michel Vaillant spraken tot de verbeelding van zowel lezers als raceliefhebbers, waardoor hij een cultureel icoon werd in de wereld van de autoraces.

De serie toonde zijn avonturen en triomfen op iconische racecircuits zoals de 24 uur van Le Mans. Het personage van Michel Vaillant en de spannende verhalen van de serie inspireerden generaties raceliefhebbers en lieten een blijvende indruk achter op de wereld van de autosport. De serie blijft lezers en fans boeien, met nieuwe albums die jaarlijks worden uitgebracht, met behoud van de hoge kwaliteit en opwinding die van Michel Vaillant een geliefd personage maakt.


De Rode Ridder

De legende van de Rode Ridder boeit lezers al tientallen jaren. Deze Belgisch-Vlaamse stripreeks, gecreëerd door Willy Vandersteen in 1959, volgt de avonturen van Johan, de Rode Ridder, in middeleeuws Europa. De serie gaat door tot op de dag van vandaag, met zijn aangrijpende verhalen over moed en vaardigheid.

Johan, de Rode Ridder, wordt geïntroduceerd als een personage dat wordt gedreven door een nobel doel, door het land zwerft en vecht voor gerechtigheid. Door de wreedheden waarvan hij getuige is tijdens de kruistochten, twijfelt hij echter aan alles, ook aan zijn eigen identiteit. De reis van de Rode Ridder is er een van zelfontdekking en verlossing, wat hem tot een meeslepende en herkenbare held maakt.

De Rode Ridder staat bekend om zijn moed en vaardigheid in de strijd. Gedurende de serie worden lezers getrakteerd op spannende verslagen van zijn avonturen, waarin hij wordt geconfronteerd met formidabele vijanden zoals monsters, heksen en draken.

Ondanks zijn roem en heldhaftigheid blijft de identiteit van de Rode Ridder in mysterie gehuld. In de stripreeks verschijnt het personage pas nadat er belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, wat een sfeer van intrige en spanning toevoegt.

De ware identiteit van de Rode Ridder is een onderwerp van speculatie onder fans, met theorieën variërend van een vermomde edelman tot een bovennatuurlijk wezen. Deze raadselachtige kwaliteit draagt ​​bij aan de aantrekkingskracht van de Rode Ridder en zorgt ervoor dat lezers gretig de pagina’s omslaan om de waarheid te ontdekken


Bouncer

De stripserie Bouncer biedt lezers een boeiende verhaallijn tegen een unieke achtergrond. De serie werd een paar jaar geleden voor het eerst gepubliceerd en werd al snel populair onder stripliefhebbers. De setting van de serie speelt zich af in een fictieve stad genaamd Willow Creek, bekend om zijn ruige en wetteloze karakter. Deze op het Wilde Westen geïnspireerde achtergrond vormt het toneel voor spannende avonturen en ontmoetingen met verschillende intrigerende personages.

Bouncer laat lezers kennismaken met een diverse cast van personages, elk met hun eigen specifieke rollen en persoonlijkheden. De hoofdrolspeler, bekend als Bouncer, is een stoere en raadselachtige revolverheld die de onwillige held van de stad wordt. Zijn snelle karakter en scherpe humor maken hem tot een formidabele kracht in Willow Creek. Andere opmerkelijke personages zijn de corrupte en machtige sheriff van de stad, een mysterieuze femme fatale en een groep bandieten die wraak willen nemen. Elk personage speelt een cruciale rol bij het vormgeven van het verhaal en het toevoegen van diepte aan het algehele verhaal.

De strip van Bouncer draait om thema’s als gerechtigheid, verlossing en de strijd tussen goed en kwaad. Naarmate de serie vordert, worden lezers meegenomen op een spannende reis vol onverwachte wendingen. De complexe relaties tussen de personages en hun persoonlijke zoektocht naar wraak of redding voegen intriges toe aan de overkoepelende verhaallijn. Door zijn meeslepende plot en goed ontwikkelde thema’s boeit Bouncer lezers en zorgt ervoor dat ze gretig de pagina’s omslaan om de geheimen van Willow Creek te ontdekken.


Suske en Wiske

Suske en Wiske werd in 1944/1945 bedacht door Willy van der Steen en wordt tot op heden nog steeds uitgebracht.

De verhalen zijn altijd in de eerste plaats humoristisch van aard, met daarnaast vaak een moraliserende ondertoon. Soms staat er min of meer een actueel maatschappelijk thema centraal. Daarnaast vormen allerlei elementen uit de (Vlaamse en later ook de Nederlandse) folklore, bekende sprookjes, volksverhalen, de geschiedenis en de mythologie vaak het uitgangspunt van een avontuur.

Naast de genummerde serie, tegenwoordig vanaf nummer 67, zijn er ook veel speciale versies uitgebracht. Zoals beginnend leren lezen en veel reclame uitvoeringen.

Suske en Wiske zijn zowel bij volwassenen als bij kinderen geliefd. De strips zijn eenvoudig te krijgen zoals op rommelmarkten omdat het aanbod erg groot is. Suske en Wiske in een ideale strip om mee te beginnen voor kinderen.


Urbanus

De stripserie Urbanus is een populaire serie die lezers al vele jaren in de ban houdt. De serie, die uit meer dan 200 albums bestaat, staat bekend om zijn bewust naïeve tekenstijl en zijn inspiratie voor de strips van Marc Sleen wat betreft sfeer, humor en eenvoud.

De hoofdpersonen in de Urbanus-serie zijn Urbanus zelf, een ondeugende en brutale jongen, en zijn familie, waaronder zijn ouders Cesar en Eufrazie. De verhalen spelen zich af in een klein dorp en bieden een charmant en vertrouwd decor voor de avonturen en capriolen van Urbanus en zijn vrienden. De serie bevat ook een kleurrijke cast van ondersteunende personages, die elk bijdragen aan de humor en charme van de verhalen.

De Urbanus-strips staan ​​bekend om hun unieke mix van humor, vaak een combinatie van slapstick-komedie, satire en woordspelingen. Hoewel de serie in de eerste plaats op kinderen is gericht, bevat hij ook elementen van schunnige, godslasterlijke en gewelddadige humor, waardoor hij aantrekkelijk is voor een breder publiek.

De thema’s die in de strips worden onderzocht, variëren van alledaagse situaties tot sociaal en cultureel commentaar, waardoor lezers zowel kunnen lachen als nadenken over verschillende aspecten van het leven. De humor en herkenbare personages in Urbanus-strips hebben bijgedragen aan de blijvende populariteit onder lezers van alle leeftijden.


Djinn

De Djinn-stripreeks, gemaakt door de Franse auteur Alain Robbe-Grillet, is een boeiend en ingewikkeld verhaal dat lezers meeneemt op een spannende reis door de straten van Parijs. De serie, bekend om zijn mysterieuze en surrealistische elementen, is een unieke mix van fantasie, spanning en psychologische intriges.

De stripserie van Djinn is gevuld met wendingen, waardoor lezers op het puntje van hun stoel zitten terwijl ze door een complex web van geheimen en verborgen agenda’s navigeren. Zoals met veel van Robbe-Grillets werken, is de verhaallijn in Djinn niet zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt, waardoor het verhaal een extra laag diepte krijgt .

Wat begint als een ogenschijnlijk eenvoudige bedrijfstrainingsvideo, verandert al snel in een verhaal over spionage, verleiding en intriges, terwijl identiteiten en perspectieven vervagen . De serie duikt in thema’s als perceptie, realiteit en de kracht van de geest, waardoor een tot nadenken stemmende en meeslepende leeservaring ontstaat.

De Djinn-serie bevat meeslepende en complexe personages. Simon, de hoofdrolspeler, is een herkenbare en gewone persoon die verstrikt raakt in de buitengewone wereld van Djinn. Djinn, ook wel bekend als Jean, is een mysterieus en raadselachtig personage dat zowel een gids als een bron van verwarring is voor Simon.

Andere hoofdpersonages in de serie zijn verschillende personen die Simon tijdens zijn reis tegenkomt, elk met hun eigen geheimen en motivaties. Het samenspel tussen deze personages voegt diepte en rijkdom toe aan de verhaallijn en trekt de lezers verder naar de boeiende wereld van Djinn.


Joop Klepzeiker

Joop Klepzeiker is een populaire Nederlandse stripreeks gemaakt door Eric Schreurs. De serie volgt de avonturen en tegenslagen van het titelpersonage, Joop Klepzeiker. Eric Schreurs, een Nederlandse striptekenaar, is vooral bekend door zijn werk aan de serie Joop Klepzeiker, die werd gepubliceerd van 1982 tot 1990 en daarna weer van 1993 tot 2003.

Schreurs verwierf bekendheid en erkenning voor zijn unieke en vaak controversiële stijl van verhalen vertellen en kunstwerken. De stripreeks kreeg veel aanhang en werd een cultfenomeen in Nederland. De populariteit van Joop Klepzeiker was zo groot dat begin jaren negentig zelfs twee keer een eigen schoolagenda verscheen.

Het karakter van Joop Klepzeiker is uitgegroeid tot een cultureel icoon in Nederland, bekend om zijn buitensporige en vaak controversiële capriolen. De stripreeks draait om het leven van Joop Klepzeiker, een sociaal onhandige en ongelukkige persoon, en zijn tegenslagen in verschillende aspecten van het leven.

Ondanks het controversiële karakter van de strip, heeft Joop Klepzeiker een toegewijde schare fans opgebouwd en blijft hij een prominent figuur in de Nederlandse stripgeschiedenis. De unieke artistieke stijl en verhalen vertellen van Eric Schreurs hebben bijgedragen aan de blijvende erfenis van Joop Klepzeiker.


Rooie Oortjes

Rooie oortjes is een populaire stripserie voor volwassenen die voor het eerst werd gelanceerd door de Belgische kunstenaar Dany in 1990. De serie, heeft veel aanhang gekregen vanwege de humoristische en erotische inhoud. Rooie Oortjes bevat een verzameling korte verhalen, vaak in een gag-a-day-formaat, die draaien om thema’s en situaties voor volwassenen. De serie is bekend geworden vanwege zijn expliciete en gewaagde inhoud, waardoor het een favoriet is geworden onder stripliefhebbers voor volwassenen.

De geschiedenis en publicatie van Rooie Oortjes hebben bijgedragen aan het succes en de lange levensduur ervan. Gemaakt door Dany, een getalenteerde Belgische artiest, is de serie gepubliceerd in verschillende formaten, waaronder stripboekalbums en tijdschriften.

Rooie Oortjes won niet alleen in België maar ook internationaal aan populariteit, met vertalingen in verschillende talen. De serie blijft lezers boeien met zijn unieke mix van humor, erotiek en artistieke verhalen. Ondanks zijn volwassen karakter is Rooie Oortjes erin geslaagd een toegewijde schare fans te behouden en is het een hoofdbestanddeel geworden van het stripgenre voor volwassenen.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten