De top 10 van de beste boeken het over continent Afrika 2024
Het continent Afrika is groot met een oppervlakte van 30.244.050 vierkante kilometer. Dit is iets meer dan 20% van de totale landoppervlakte van Europa. Er wonen meer dan 1 miljard mensen in Afrika. Afrika is zeer geschikt voor je vakanties het land heeft een rijke geschiedenis en veel cultuur. Over Afrika bestaan er helaas veel verkeerde vooroordelen, de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina geven je een eerlijk en goed beeld van Afrika en weerleggen veel vooroordelen.
Om je een goed beeld te geven van de boeken over Afrika heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het Afrika boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Afrika
‘Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent’ is een beeldschoon informatief kinderboek over alle verschillende culturen, geschiedenissen en helden uit de landen in Afrika. Het werelddeel bestaat uit wel 54 landen, maar toch wordt er vaak over Afrika gepraat als één groot geheel. Dit prachtig geïllustreerde boek biedt een eerste kennismaking met de verschillende landen van dit bijzondere continent. Van de woestijnen tot de jungles, van de bruisende steden tot de uitgestrekte vlakten, van de eerste mensen op aarde tot de wereldveranderaars van nu: het is hoog tijd om het continent beter te leren kennen. En dit boek is een goed begin!
Geschreven en geïllustreerd als een kleurrijke ode aan de diversiteit die landen in Afrika te bieden hebben. Vertaald door expert Joukje Akveld.
Afrika is geen land
Humoristische correctie van de aannames over het continentAfrika, een continent van bijna 1,5 miljard mensen, 54 landen en meer dan 2000 talen, wordt regelmatig gereduceerd tot één simpel verhaal.
Afrika is geen land dicht de gaten.
Al te vaak wordt Afrika voorgesteld als een droog, rood safarilandschap, geteisterd door hongersnood, armoede en conflicten. In dit verrijkende en bij vlagen humoristische boek corrigeert Dipo Faloyin deze beperkte blik en presenteert hij een gelaagd en multidimensionaal beeld van het continent. Hij neemt ons mee naar het zinderende stadsleven in Lagos, schetst de levendige West-Afrikaanse rivaliteit over wie de beste jollofrijst maakt en verhaalt over democratie in zeven dictaturen.
Tegelijk laat hij zien hoe willekeurig de landsgrenzen door witte Europese kolonisatoren getrokken werden, legt hij bloot hoe negentig procent van het materiële cultureel erfgoed tijdens het koloniale tijdperk werd gestolen – en hoe moeilijk het tot op de dag van vandaag is om dat terug te krijgen.
Afrika is geen land is een intiem en politiek verhaal waarin de alledaagse realiteit van het continent – in al zijn facetten en met al zijn verschillende culturen.
Safari reisgids Afrika
Als u wilt weten welke dieren er tijdens uw safari voor uw lens verschijnen en u wilt lezen over de vele wildreservaten, dan mag deze gids niet aan uw bagage ontbreken. Deze Nederlandstalige safari- & veldgids is een zeer uitgebreid en tijdloos naslagwerk. De meest voorkomende zoogdieren, vogels en reptielen worden beschreven, met beeldende foto’s getoond en voorzien van kaarten van hun leefgebied. De meer dan 600 diersoorten zijn voorzien van hun Latijnse benaming, Engelstalige namen en natuurlijk de Nederlandse naam.
Het 400 pagina’s tellende Nederlandstalige boek bevat tevens kaarten met het wegennetwerk en beschrijvingen van de belangrijkste nationale parken. U vindt er uitleg van typische safaribegrippen, meertalige indexen, informatie over voorbereidingen van de reis, accessoires, accommodatievormen en vele andere onderwerpen. Het boek is voorzien van een buigzame harde cover.
De Nijl
Imposant. Een prachtig, veelzijdig reisverslag’ Nederlands Dagblad.
De beroemdste rivier ter wereld heeft een lange en fascinerende geschiedenis. In het Egypte van de farao’s werd hij aanbeden, Mozes werd er in een rieten mandje te vondeling in gelegd, hij was de prijs waarvoor in de Middeleeuwen werd gevochten door Fatamiden, Mammelukken, Ottomanen, hij speelde een rol in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, en is nu de inzet van een strijd om het water tussen de landen in Midden-Afrika.
Terje Tvedt, een van de meest vooraanstaande Nijl-experts, reist langs de rivier, van de monding tot de bronnen in Rwanda en Ethiopie. Dit boek is een reisverslag door elf landen en vijfduizend jaar geschiedenis, van de Middellandse Zee tot Centraal-Afrika.
Het is het fascinerende verhaal van de immense economische, politieke en mythische impact die water kan hebben. Boordevol bekende personages in de strijd om de Nijl – van Caesar en Cleopatra tot Churchill en Mussolini, en verder tot de politieke leiders van vandaag. De Nijl is een geschiedschrijving met grote aantrekkingskracht, over een regio van groot belang.
Inclusief ruim 50 kleurenillustraties.
De pers over De Nijl:
‘Wie iets wil begrijpen van de explosiviteit van de Nijl doet er goed aan dit rijke boek te lezen.’ **** NRC
‘Terje Tvedt vertelt met verve, waarbij hij een scherp oog heeft voor de economische, culturele en geopolitieke betekenis van de Nijl. Een zeer informatief en lezenswaardig boek.’ Historisch Nieuwsblad
‘Een fijnmazig netwerk van allerlei geschiedenissen.’ Laura Stek, OVT
‘Zonder racisme en koloniaal eigenbelang onder de mat te vegen, plaatst Tvedt ontdekkingsreizigers, politieke strategen en ingenieurs voor het voetlicht. Aan de hand van boeken, films en eigen reiservaring legt hij uit hoe natuur, economie en cultuur door de Nijl werden gevormd.’ Humo
‘Een inzichtelijke ‘biografie’. Al lezend dringt langzaam het belang en de omvang van de rivier door.’ Trouw
Afrika
Het is een voorrecht geweest de afgelopen decennia te hebben kunnen reizen en werken in Afrika. In al die jaren heb ik echter ook vanop de eerste rij het zwarte continent zien veranderen. Want het is een tijd van kleine en grote ‘game changers’, die ook hier hun effect niet hebben gemist. De klok mag in grote delen van Afrika dan nog wel wat trager tikken, de veranderingen zijn onmiskenbaar en wellicht onomkeerbaar.
Ik denk niet dat ik overdrijf wanneer ik zeg dat mijn kleinkinderen een ander Afrika zullen zien dan het Afrika van vandaag. Geïsoleerde etnische groepen krijgen het moeilijk om stand te houden, gebruiken die tot eeuwen teruggaan in de tijd verwateren, grote natuurgebieden worden beetje bij beetje opgeofferd ten bate van een groeiende en soms ronduit vraatzuchtige economie en ongerepte einders worden alsmaar schaarser.
Uiteraard is het hun goed recht dat de Afrikaanse mensen hun levensstandaard willen verbeteren. Maar helaas gaat die ambitie hand in hand met de teloorgang van zoveel moois. Toen ik vorig jaar door mijn oude archiefbeelden ging en die vergeleek met de situatie vandaag, viel me op hoeveel van die authenticiteit er intussen al is verdwenen. En zo groeide het idee om mijn andere fotografieplannen even opzij te zetten en opnieuw op pad te gaan om de onvolprezen schoonheid van de Afrikaanse natuur, landschappen, mensen en cultuur in beeld te brengen. Nu het nog kan.
Het boek ‘AFRIKA’ brengt het relaas van een tegenwoordige tijd die me in stilte doet hunkeren naar een half vervlogen tijd. Mag ik u daarom, geacht publiek, meenemen op deze reis op het scherp van de tijd, nog niet helemaal vervlogen, naar mijn Afrika, minnares voor het leven.
Over leven in het wild
Over leven in het wild van Martine van Zijll Langhout gaat over de avonturen van een Nederlandse wildlife dierenarts, het najagen van dromen en het belang van natuurbehoud van de wildernis.
‘Deze avontuurlijke wildlife-dierenarts laat ons zien dat mensen kwetsbare wezens zijn die slechts een klein schakeltje vormen in een groot geheel. Prachtig!’ – André Kuipers
‘Het gaat over verbinding, innerlijke kracht, bewust leven, dienstbaarheid en liefde. Lees dit boeiende boek.’ – Prinses Irene van Lippe-Biesterveld
Tijdens haar spannende avonturen neemt de Nederlandse wildlife-dierenarts Martine ons mee naar de Afrikaanse wildernis. Overal schuilt gevaar en ze moet regelmatig voor haar leven rennen. Voor haar werk met gorilla’s woont ze in het uitgestrekte regenwoud van Gabon en sluipt ze over olifantenpaden. En in Zuid-Afrika zijn leeuwen, buffels, giraffen, neushoorns en olifanten haar dagelijkse patiënten. Te voet, te paard of vanuit de helikopter schiet ze verdovingspijlen en ze is actief tegen de neushoornstroperij. De wilde dieren leren Martine veel, onder andere dat we deel uitmaken van één groot ecosysteem, maar ook over onze oorsprong, ons mens-zijn én onze kwetsbaarheid.
Het leven in de wildernis zit vol uitdagingen, maar door te vertrouwen op zichzelf, haar team en de wilde dieren, vindt Martine haar plek in het wild. Over leven in het wild gaat over het volgen van dromen én wat we van wilde dieren kunnen leren. Levenslessen die ook toepasbaar zijn in ons eigen leven en die ons ervan bewust maken hoe bijzonder de natuur is.
‘Martine toont ons hoe een dierenarts een verschil maakt in onze relatie met de natuur.’ – Frans de Waal
Martine van Zijll Langhout is wildlife- en zoo-dierenarts. Sinds 1992 reist ze de wereld over om te werken met wilde dieren en te strijden voor natuurbehoud. Naast haar huidige banen als dierenarts bij artis en Stichting AAP geeft ze les, doet ze onderzoek, publiceert ze artikelen en geeft ze lezingen om mensen te inspireren anders naar wilde dieren én zichzelf te kijken.
Alleen door Afrika
In 1931 stapt een berooide Pool zijn voordeur uit om per fiets vanuit Polen naar de meest zuidelijke punt van Afrika te reizen. Hij wil zo zijn jeugddroom waarmaken én een inkomen verwerven voor zijn gezin. Nowak schrijft tijdens zijn reis honderden artikelen, die dankzij zijn vrouw in Poolse kranten verschijnen. Hij maakt meer dan tienduizend foto’s. Vandaag kent niemand hem nog. En dat is onterecht.
Kazimierz Nowak is een naïeve held die, door zwerfzucht gedreven, de grootste ontberingen doorstaat. Al schrijvend en fotograferend laat hij een groots tijdsdocument na, een avonturenverhaal en kritische reportage in één. We krijgen een inkijk in de koloniale (wan)praktijken op het Afrikaanse continent, maar genieten ook mee van een ongerept landschap onder het zilveren maanlicht. Met zijn laconieke humor doet hij ons bijna vergeten wat een lijdensweg deze tocht moet geweest zijn. Zijn fietstocht door Afrika duurt vijf jaar en vier maanden. Nog geen jaar na zijn terugkomst overlijdt hij aan de gevolgen van de geleden ontberingen.
TOM YSEWIJN zwerft, onder meer voor MO*-magazine, per fiets over het Europese platteland om vandaar verslag te doen over het leven in de buitengebieden. ‘Een meeslepend reisdagboek dat je vanaf de eerste bladzijde meeneemt op een waanzinnig avontuur: dwars door Afrika. Kazimierz’ belevenissen zijn zo beklijvend dat het lijkt of je meerijdt achterop de fiets.’ — ARNOUT HAUBEN (tv-maker) ‘Elke foto vertelt een verhaal uit een meedogenloze en magische wereld. Een onthutsende ontdekking.’ — MICHIEL HENDRYCKX (fotograaf)
In Afrika met Avi en Kumbi
Belangrijk kinderboek over Afrika’s echte geschiedenis
Reis mee door de spannende geschiedenis van Afrika! Samen met Avi en Kumbi kom je van alles te weten over de jagerverzamelaars in de prehistorie, over koninginnen in het koninkrijk Nubië en over de strijders voor onafhankelijkheid. Ook ontmoet je belangrijke mensen uit de Afrikaanse geschiedenis zoals mansa Moussa, die zijn goud uitdeelde, en Harriet Tubman, die vocht tegen de slavernij. Laat je inspireren door de geschiedenis van Afrika!
Dit boek over de echte geschiedenis van Afrika is geschreven door Khize Wamazambezi, een Zuid-Afrikaanse hoogleraar geschiedenis. Met vele kleurrijke illustraties van Sanelisiwe Singaphi en Bulelani Booi.
In Afrika met Avi en Kumbi is een baanbrekend boek met veel illustraties voor kinderen vanaf 7 jaar. Zeer geschikt om te gebruiken bij de geschiedenisles.
Congo
Fascinerende geschiedenis van een van de roerigste landen ter wereldEr is aan het begin van de eenentwintigste eeuw nauwelijks een roeriger natie dan Congo, het reusachtige land in het hart van Afrika, dat barst van de grondstoffen die onontbeerlijk zijn in onze moderne tijd én van de gruwelijke conflicten.
Hoe kon de vroegere, relatief rustige kolonie van België, sinds 1960 onafhankelijk, zo veranderen? David Van Reybrouck beschrijft voor het eerst de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis. Van 1885 tot 1908 werd het land bestierd door koning Leopold ii, die een fortuin verdiende met de exploitatie van rubber.
De kolonisatie door België in de periode van 1908 tot 1960 zorgde voor industrialisatie en infrastructuur, maar werd ook gekenmerkt door paternalisme, zo niet betutteling. De onverhoedse overgang van kolonie naar onafhankelijke staat rond 1960 is een adembenemend verhaal vol idealisme en gekonkel. Het nieuwe land stortte zich in een turbulent avontuur dat steeds wilder en chaotischer werd en na tweeëndertig jaar dictatuur onder Mobutu leidde tot een van de dodelijkste conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog.
Van Reybrouck baseert zich niet alleen op zeldzaam archiefmateriaal en baanbrekend onderzoek, maar vooral ook op honderden gesprekken die hij met Congolezen voerde. Zijn ooggetuigen gaan van eeuwelingen tot kindsoldaten, van rebellenleiders tot smokkelaars, van ministers tot maniokverkoopsters. Hun verhalen heeft de auteur in zijn grote geschiedenis geïntegreerd.
Een wolkenkrabber op de savanne
Een kleurrijk, invoelend en onverbloemd portret van een regio die zich met vallen en opstaan aan de Westerse dominantie ontworstelt, zelfbewust en autonoom wordt
‘Dit magistrale boek over Afrika, dat net zo goed over óns gaat, en over de mensheid, heeft mij diep geraakt. Iedereen zou het moeten lezen.’ – Caroline de Gruyter In 1973 zette Koert Lindijer voor het eerst voet in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, destijds een slome tuinstad. Tien jaar later ging hij er wonen; het begin van veertig jaar correspondentschap waarvan Nairobi, inmiddels een miljoenenstad, het kloppende hart werd.
Als Afrika-correspondent doet Lindijer verslag vanuit de loopgraven met Eritrese rebellen en van de genocide in Rwanda. Hij vertelt over zijn vriendschap met de Maasai, over het leven van alledag en over de wijze waarop eeuwenoude tradities het stedelijke leven blijven bepalen. Hij beziet een continent dat schommelt tussen de hoopvolle protesten van assertieve jongeren en het democratisch bedrog van hun leiders, tussen grootse economische plannen en de komst van dubieuze westerse NGO’s.
Een wolkenkrabber op de savanne is een kleurrijk, invoelend en onverbloemd portret van een regio die zich met vallen en opstaan aan de westerse dominantie ontworstelt, zelfbewust en autonoom wordt – en een plek opeist op het wereldtoneel.