|

De top 5 van beste kookboeken met zeewier 2024

Zeewier is verzamelnaam van een aantal groepen algen die in de zee of in brak water leven. Zeewieren zijn meercellige plantachtige organismen die net als planten bestaan uit wortels, stengels en bladeren. In totaal zijn er meer dan 500 eetbare zeewiersoorten.

Zeewier als ingrediënten wordt in Nederland en België steeds populairder maar het is nog lang zo normaal en populair als in de Koreaanse- en Japanse keuken. De eetbare zeewieren, en ander eetbaar groen uit de zee wordt ook wel vaak “zeegroente” genoemd

De gemiddelde thuiskok zou niet snel diverse gerechten en recepten weten met zeewier als ingrediënt. Goede recepten zijn hierbij erg handig als je er een lekker gerecht van wil maken. Kookboeken kunnen je hier bij helpen. Alleen veel boeken besteden geen tot weinig aandacht aan de zeegroentes.

Daarom ben ik opzoek gegaan naar de 5 beste kookboeken die zeewier / zeegroenten als hoofdingrediënten hebben. De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Het Laatste Tafeltje

Koken met zeewier en zilte groente

Koken met zeewier en zilte groenten is het kookboek van Toine Wilke. Nasi goreng met wakame, pasta carbonara met zeespaghetti en poké bowl met zeekraal: zeewier en zilte groenten bieden oneindig veel culinaire mogelijkheden.

Ontdek hoe je op een simpele manier je maaltijd kunt opleuken met deze gezonde, duurzame en heerlijke producten uit zee en duin.

Met basisinformatie over aankoop, bereiding, bewaartips en andere seacrets, zodat je thuis snel aan de slag kunt.

Met fotografie van David Loftus. Toine Wilke a.k.a. Toine de Zeewierman zet met Sea Green zeewier en zilte groente op de kaart. Hij werkt samen met Bart van Olphen en Fish Tales.


Proef de zee

Zeewier wordt door zowel wetenschappers als foodies gezien als hét ingrediënt van de toekomst. Het is lekker, veelzijdig, duurzaam en het bevat de vijfde smaak, umami. Bovendien heeft het eten van zeewier een positief effect op je gezondheid, omdat het vitaminen, mineralen, antioxidanten en goede vetten bevat. Daarnaast wordt er hard gewerkt om zeewieren duurzaam te kweken. In Nederland zijn al zo’n twaalf verschillende soorten zeewier te koop, allemaal verschillend van uiterlijk, smaak en bereidingswijze.

In Proef de zee zet Anne Fleur Sanders de eigenschappen van de verschillende wieren op een rij en geeft ze verrassende recepten van vegetarische gerechten zoals zeespaghetti met burrata, geroosterde tomaatjes en basilicum, van gerechten waarin wieren worden gecombineerd met vis, schaal- of schelpdieren zoals aramesalade met forel en gemberdressing en van zoete gerechten zoals chlorellameringues.

De beschrijvingen en recepten van Anne Fleur Sanders, de styling van Anya van de Wetering en Kamer 465 en de fotografie van Bella Thewes maken van Proef de zee een fantastisch boek dat inspireert om aan de slag te gaan met zeewier!


Groente uit zee

Groente uit zee is het nieuwe kookboek van Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar. Het is het eerste boek over zeewier en de dagelijkse keuken, met 50 heerlijke en verrassende recepten. Van de maker van de Dutch Weed Burger.


Het zeewier kookboek

Zeewier is van oudsher een belangrijk culinair ingrediënt in Azië en is onlangs herontdekt: koken met zeewier is wereldwijd, van Californië tot Cornwall en van Scandinavië tot Schotland, een trend.

Zeewier is een van de gezondste producten van de natuur. Het is rijk aan eiwitten, oplosbare vezels en essentiële vetzuren, terwijl het arm is aan calorieën. Bovendien bevat het een hele reeks antioxidanten, is het goed voor de darmen en een goede bron van mineralen.

In dit boek worden de geschiedenis en de gezonde eigenschappen van dit veelzijdige ingrediënt verkend, en natuurlijk bevat het ook recepten voor heerlijke gerechten, zowel zoet als hartig, van soepen en salades tot popcorn, cocktails en huidverzorgingsproducten.

Zeewier & co

60 heerlijke recepten met wieren en algen Wakame, kombu, dulse & co: wieren zijn, zowel vers als gedroogd, niet alleen in de toko of speciaalzaak verkrijgbaar maar ook te koop bij de grotere supermarkten. Wieren worden al eeuwen gegeten – denk aan de Japanse keuken – maar staan tegenwoordig volop in de belangstelling. Niet alleen vanwege de hoge voedingswaarde en het feit dat wieren in alle opzichten goed voor het mileu zijn, maar ook en vooral omdat het lekker is.

Combineer wakame in de lente met doperwtjes & radijs en in de winter met raap, pastinaak of appel. Gebruik kombu in de zomer samen met vijgen, venkel & tomaat en in de herfst met pompoen of kweeper. Zeewier & co biedt meer dan 60 heerlijke en eenvoudige recepten met diverse soorten zeewier. Maak crostini met geitenkaas, lentegroente & wakame of noedels met knapperige groenten, garnalen & zeespaghetti.

Ontdek dat je wieren perfect kunt gebruiken in zalige zoetigheden zoals choco-dulsebrownies of citroen-meringuetaart met wakame. Van lekkere snacks, spreads, hoofd- en bijgerechten tot en met desserts. Zeewier & co biedt naast de recepten degelijke productinformatie, bewaartips en meer.


Het Laatste Tafeltje

Vergelijkbare berichten