| | |

Alles over Manga, met Nederlandse Manga en hoe je manga tekent!

Manga is simpel uitgelegd de Japanse variant van stripverhalen. De Manga boeken zijn niet alleen meer verkrijgbaar in Japan maar worden wereldwijd uitgebracht en ook in verschillende talen. In het Nederlands zijn er ook verschillende Manga boeken uitgebracht. De Manga boeken zijn erg populair en vooral de Engelse varianten. Die worden in Nederland ook veelvuldig verkocht en gelezen

Op deze pagina vertel ik meer over Manga, de geschiedenis, de populairste boeken om mee te beginnen, maar boeken die je helpen bij het zelf teken van Manga verhalen en personages.

Hobbymax.nl

De Geschiedenis van Manga

In 1814 kwam de term Manga voor het eerst voor in een uitgegeven boek van de outsnedekunstenaar Katsushika Hokusai. Het boek Hokusai Manga had schetsen van mensen, landschappen, planten en dieren. In het boek werd het dagelijkse leven in Japan geschetst in de negentiende eeuw. Manga betekend onbeheerst of willekeurige kwaststreken en verwijst naar de vloeiende tekenstijl van Hokusai.

De grondlegger van de hedendaagse Manga is Osamu Tezua. De strips van Osamu werd gemaakt na de Tweede Wereldoorlog in 1946. Hij tekende honderden strip zijn bekendste strips zijn die van Astro Boy. Osamu haalde zijn inspiratie uit Disney en Betty Boop. Zijn Manga personage had kenmerkende grote ogen in een jeugdige stijl.

Inmiddels zijn er ontzettend veel verschillende manga-titels voor jong en oud zodat er voor iedereen een manga is die in zijn of haar straatje past. Er wordt nog steeds grote ogen gebruikt voor de personages al zijn deze strips meestal wel voor de jongere lezers. De strips voor de oudere lezers hebben meestal wel normalere ogen.

De Hedendaagse manga

Het aanbod van Manga strips is groot er zijn ook verschillende stylen de meer westerse stijl maar ook de traditionele Japanse stijl. Dit zorgt er voor dat er voor elke Manga liefhebber wel een geschikt serie / strip verkrijgbaar is. Je merkt nog steeds dat de invloed van Tezuka groot is ondanks de Manga in de jaren ontwikkelt tot een zelfstandige stijl en heel herkenbaar is en is gebleven. Dat Tezuka belangrijk is geweest is ook wel terug te zien in de belangrijk prijs voor Manga die is vernoemd naar Osamu Tezua. Namelijk de Tezuka-Prijs.

Manga is tegenwoordig veel meer dan alleen nog een strip verhaal. Manga is in Japan verheven tot een kunstvorm. In de westerse landen worden Manga voornamelijk gelezen door jonge lezers, terwijl Manga is voor alle leeftijd in Japan wordt Manga ook veel gelezen door volwassenen, hoewel dit wel steeds meer wordt in landen buiten Japan is dit nog steeds kleine groep. In Nederland en andere landen vind je Manga ook steeds vaker bij de volwassenen afdelingen in grote boekenwinkels.

Je las net al dat Manga tot een soort kunst is verheven, en is dus ook naast het papier terug te zien. Er worden ook vele televisie en films gemaakt in de Manga style. Geanimeerde Manga heet Anime. Anime heeft de interesse van Manga ook gewekt buiten Japan. Dragenball Z is hier een goed voorbeeld van.

Manga wordt nog steeds gezien als oppervlakkig zoals wij (volwassenen) stripboeken ook zien. Terwijl Manga juist ook veel diepgang heeft en diepgaande Manga maar dit is in Europa nog steeds niet zo populair. Manga wordt ondanks dat er steeds meer volwassenen er in geïnteresseerd zijn nog steeds gezien als voor kinderen en jongeren.

Veel manga serie en verhalen zijn vervolgverhalen en zijn niet zo als veel strip een los verhaal. Je hebt ook diverse Manga tijdschriften die wekelijks of maandelijks worden uitgebracht. In het begin waren de boeken zo groot als een telefoonboek tegenwoordig worden ze ook uitgegeven in een pocketvorm. In Nederland zijn er maar weinig winkels die deze tijdschriften verkopen. Je kunt het tegenwoordig wel bestellen bij de betere boekwinkels of gewoon eenvoudig via het internet. De manga tijdschriften vallen onder de zogenaamde Manga-anthologie.

Manga voor beginners

Als je interesse hebt in Manga en of Anime en je wilt gaan beginnen met Manga is het lastig kiezen omdat er zoveel te koop is. Om je een beetje hierbij te helpen heb ik een aantal toegankelijk Manga verhalen voor je op een rij gezet en kort uitgelegd.

Dragonball

Naast Dragonball heb je ook Dragonball Z en Dragonball GT. Dragonball gaat over de kleine Goku (kakarotto) die als bijna van de planeet Daiyan naar de aarde wordt gestuurd met de missie de aarde te vernietigen. Bij het landen op aarde gaat het alleen mis, Goku raakt zijn geheugen kwijt en is vergeten dat hij kwaadaardig is. Dragonball Z en GT strijd Goku samen met zijn familie om de aarde te beschermen. Ondanks de Dragonball een lange serie is, blijft het een leuke serie en is het een goede serie om met Manga te beginnen.


One Piece 

One Piece is ook een lange populair serie als het gaat om Manga. Deze serie telt meer 900 delen en heeft ook nog eens meer dan 800 anime afleveringen. De serie gaat over Monkey D. Luffy, een jonge kerel die graag piraat wil worden. Luffy heeft als kind de duivelsvrucht Gomu Gomu No Mi (Gum-Gum fruit) hierdoor is hij elastisch. Zijn grootste droom is koning van de piraten te worden. In de boeken en bij de films kun jij de avonturen volgen van Luffy samen met zijn groep Straw Hat Pirate. One Piece is een zeer goede serie om mee te beginnen dit geldt zowel voor de boeken als de anime.


RunRun

RunRun is een Manga afkomst van een Nederlander. Johan Neefjes is de auteur van RunRun. Het verhaal gaat over een meisje dat vrij komt uit een vrouwengevangenis en op wraak uit is. Ze gaat achter de Yakuza Leider aan die haar vriendin heeft verminkt. Het verhaal speelt zich af in de straten van Tokio en gaat over achtervolgingen en girlpower. Hierdoor is het verhaal ook zeer geschikt voor de vrouwelijke lezer. Deze verhaal is uitgebreid is compleet in kleur en daarom ook een leuke toevoeging aan je verzameling en leuk dat het door een Nederlander is gemaakt.


De 10 populairste Manga Boeken

Helaas zijn er weinig Nederlandstalige Manga boeken te koop in de top 10 zijn de Nederlandse Manga ook beperkt vertegenwoordigd. Het grootste deel van de boeken is Engelstalig. De boeken worden aangeboden met een link van Bol.com. De link geeft je meer informatie over het boek.


Boeken voor het zelf tekenen van Manga (Nederlandstalig)

Strips en cartoons teken wordt steeds populairder, dit geldt ook zeker voor Manga personages en verhalen teken en maken. Dit ze je ook terug in de het aantal boeken over Manga tekenen. De 5 beste boeken om zelf manga te maken heb ik voor je op een rij gezet. Naast een uitgebreide boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers en tekenaars. Via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen / kopen.

Manga tekenen in 10 stappen

Teken je graag manga­figuren maar weet je niet goed hoe je te werk moet gaan, dan is dit boek perfect voor jou! In dit boek zie je hoe je ze in tien makkelijke stappen opbouwt uit eenvoudige vormen. Teken verschillende gezichten en lichaamsdelen, waaruit je stap voor stap 30 schattige en stoere manga- en chibi­figuren, kleurige eenhoorns en andere wonderlijke wezens opbouwt. Nog nooit was tekenen zo makkelijk!


Teken Manga Basistechnieken

Dit traditionele Japanse Mangaboek staat vol met praktische aanwijzingen. De serie is een rage en wordt goed verkocht over de hele wereld. Zo wordt het benodigde tekenmateriaal uitvoerig besproken en leer je hoe je met rasters werkt en eventuele fouten corrigeert. Ook de opbouw van een Mangaverhaal en het belang van achtergronden en perspectief komen aan bod. Al met al is dit een onmisbaar naslagwerk bij het Mangatekenen.


Magische manga meisjes

De categorie magische mangameisjes vormt een heel groot deel van het shoujo-genre (spreek uit: show-djo) van manga. In het shoujo-genre ligt het accent op een charmant uiterlijk en het gaat vaak over vrouwelijke figuren en relaties. Zowel in Japan als in de Verenigde Staten worden de verhalen gelezen door zowel mannen als vrouwen.

Magische mangameisjes zijn over het algemeen schoolmeisjes die plotseling worden opgeroepen om een andere wereld te redden die in gevaar is. Om dat te kunnen doen, beschikken ze over speciale krachten waardoor ze veranderen in een supergeïdealiseerde ‘magische’ versie van zichzelf.

Deze verhalen laten zien dat gewone meisjes buitengewoon kunnen zijn en dat we allemaal geweldige eigenschappen hebben als we goed in onszelf zoeken. De verhalen zitten boordevol fascinerende figuren.

In dit boek vind je alle technieken die je nodig hebt om de nieuwste magische figuren en hun vrienden te tekenen. Je leert zowel gezichten en lichaamsverhoudingen van magische mangameisjes te tekenen als houdingen, kleding, uitdrukkingen en magische transformaties.


Manga tekenen

Met dit boek leer je je eigen mangafiguren en -verhalen te bedenken! Ga mee op een grappig manga-avontuur met de bekende Japanse mangatekenaar Nao Yazawa. Zij is internationaal bekend als docent en als illustrator van de populaire serie Wedding Peach.

ZO BEGIN JE EEN MANGA-AVONTUUR
Zie alle stappen voor je: van ideeën verzamelen en een plot en personages bedenken tot schetsen, inkten en inkleuren. Je krijgt ook een boeiend lesje in mangageschiedenis.

GEZICHTEN EN UITDRUKKINGEN
Leer gezichten te tekenen van voren, en profil, in driekwartprofiel en vanuit diverse hoeken. Teken figuren van allerlei leeftijden, met authentieke manga-ogen, karakteristieke kapsels en levendige gelaatsuitdrukkingen.

FIGUREN
Teken een mangalichaam vanuit verschillende hoeken, met uiteenlopende poses en in bijzondere situaties.

ACHTERGROND
Neem een duik in perspectieftekenen, verdwijnpunten, snelheidslijnen, speciale effecten en tekstballonnen.

COMPOSITIE
Leer alles over storyboarding en andere technieken om een sterk beeldverhaal te maken.


Manga Tekenen

Dit boek laat zien hoe je heel verschillende personages creëert. Het leert je treffende gezichtsuitdrukkingen, kapsels en houdingen te tekenen en gaat uitvoerig in op de basistechnieken en kenmerken van de Japanse Mangastijl


Tekenmateriaal speciaal voor manga tekeningen

Hieronder vind je een aantal producten die speciaal zijn ontwikkeld voor Manga tekeningen. De producten worden aangeboden via een link van Bol.com.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *