|

De Griezelbus boeken van Paul van Loon 2023

De griezelbus is kinderboeken serie met griezelverhalen van Paul van Loon. Het eerste boek van de Griezelbus is in 1991 verschenen. De titel van het boek was: De griezelbus, bij een latere druk is er een 1 toegevoegd aan de titel. In totaal zijn er 7 boeken uitgekomen en een extra boek met het cijfer 0.

Op deze pagina lees je meer over de Griezelbus, zoals het verhaal, meer over de boeken, de meest gestelde vragen over de boeken en een korte biografie over Paul van Loon.

BoekenBoeken

De Griezelbus

De griezelbus boeken gaan over de mysterieuze griezelverhalen schrijver P. Onnoval (een anagram van P. van Loon). De verhalen van de schrijver gaan over de Griezelbus en zijn autobus die dezelfde naam heeft. Onnoval gebruikt zijn verhalen zonder dat iemand het weet om de kinderen in zijn macht te krijgen. Elke keer dreigen de kinderen door zijn bus en verhalen in de val te lopen en moeten ze proberen Onnoval te verslaan.

In boek 1 t/m 5 is Paul Onnoval een volwassen man en de delen 6, 7 en 0 krijgt je hem ook te zien als kind. Onnoval woonde bij zijn pleegouders Holbroek ze sloegen hem vaak en stopten in een donkere kelder met oud brood. Toen Onnoval bij een verlaten spoorlijn werd gebeten door de Wolfnam werd hij een weerwolf. Onnoval nam wraak door zijn pleegouders te vermoorden.

Na dit incident zwierf Onnoval rond met reizigers en een groep mede weerwolven tot hij besloot schrijver te worden. In het eerste boek reist Onnoval met Beentje rond met de Griezelbus te promotie van Onnovals boek. In werkelijkheid wil Onnoval als weerwolf iedereen verslinden in de bus. Om te niet veel te verklappen van het verhaal kan ik alleen zeggen dat Onnovals gedaante verwisseld in de verhalen.

De Griezelbus boeken hebben vaak een toevallige link met elkaar; de hoofdpersonen blijken familie of hebben een andere ban samen. Elk griezelbus boek bevat een aantal griezelverhalen verteld door Onnoval en draait om P. Onnoval en zijn plannen. De andere verhalen in het boek zijn korte op zichzelf staan de verhalen.

De griezelbus boeken zijn opgedragen aan Hadjidja en Manisha, Van Loons vrouw en dochter. Elk griezelbus boek bevat een nawoord.

De boeken van de Griezelbus

Hieronder vind je de Griezelbus boeken in een boekvolgorde. Naar de officiële boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geef extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Griezelbus 1

Eerste deel uit de beroemde Griezelbus-reeks van Paul van Loon over de mysterieuze griezelverhalenschrijver P. Onnoval en zijn griezelbus.

‘WELKOM IN DE GRIEZELBUS!
DIT WORDT EEN RIT DIE JULLIE NOOIT ZULLEN VERGETEN!’

Stel je voor, je gaat op schoolreisje. Maar de bus die voor de school stopt, is geen gewone bus. Hij is beschilderd met afbeeldingen van spoken, skeletten en andere vreemde figuren. Op de zijkant staat met grote letters: De Griezelbus. Binnen in de bus is het donker. Als de bus gaat rijden, vertelt schrijver Onnoval griezelverhalen. Eén van de passagiers heeft een akelig geheim… Durf jij in te stappen?


Griezelbus 2

Het tweede onheilspellende verhaal uit de bekende ‘Griezelbus’-serie, voor grumorfans van tien jaar en ouder.

BETREDEN OP EIGEN RISICO…

Vier kinderen neuzen stiekem rond op een autokerkhof. Als er een vreselijk onweer losbarst, schuilen ze in een oude bus. De bliksem slaat in. De verlichting van de bus gaat aan. Op de radio vertelt een stem griezelverhalen. De kinderen kunnen de bus niet meer uit. Dan stapt een merkwaardige chauffeur in. De bus vertrekt naar een duistere bestemming…


De Griezelbus 3

Spannend, los te lezen avontuur in de Griezelbus-serie van Paul van Loon. SPANNEND. AVONTUUR. HALLOWEENTIP.

STEL JE VOOR, JE BENT MET JE KLAS OP EXCURSIE IN EEN MUSEUM.
EN DAAR IS IEMAND MET GRUWELIJKE PLANNEN…

Stiekem sluip je met je vrienden weg van de groep. Dan valt de stroom uit. Kortsluiting? In elk geval wordt het pikdonker. En in dat duister sta je plotseling tegenover… de Griezelbus. Daar begint je reis door de Andere Werkelijkheid (AW), de plaats waar nachtmerries werkelijkheid worden.


De Griezelbus 4

Vierde deel in de spannende Griezelbus-reeks van Paul van Loon. SPANNEND. AVONTUUR. HALLOWEENTIP.

DE VERBINDING TUSSEN DE ANDERE WERKELIJKHEID EN DE WERKELIJKHEID IS WEER GEOPEND…

Elke nacht staat meester Jacques op en gaat als een zombie achter zijn computer zitten. Hij schrijft verhalen en leest ze overdag voor in zijn klas. Maar het zijn niet zomaar verhalen! Schrijft meester Jacques ze wel echt zelf?

Wat gebeurt er ‘s nachts precies? Daar moeten de kinderen achter zien te komen, want er gebeuren steeds vreemdere dingen. Hebben deze zaken te maken met de donkere krachten uit de Andere Werkelijkheid (AW)? Of misschien met het handgeschreven exemplaar van De Griezelbus dat in de kast staat bij meester Jacques…


De Griezelbus 5

Bloedstollend verhaal over griezelschrijver P. Onnoval en zijn beruchte Griezelbus. Vijfde deel in de spannende Griezelbus-reeks van Paul van Loon. SPANNEND. AVONTUUR. HALLOWEENTIP.

‘Je bent een mislukkeling, Onnoval,’ zegt Ferluci, de heerser van de Andere Werkelijkheid. ‘Een levensgrote mislukkeling. Na al die jaren heb je nog geen enkele kinderziel gestolen met je griezelverhalen. De kinderen zijn je steeds te slim af. Als je me niet spoedig zes zieltjes brengt, dan zal ik…’

Op een nacht verschijnt een eng gezicht op het beeldscherm van een groep chatvrienden. Mick hoort op zijn kamer een vreemde stem in het donker. Wie is de man met de wormenkop, die uit computers tevoorschijn kruipt? Wie zijn Leeuwenhart, Wolfl ing, Vampi en Metalboy? En wie is toch die lieve juf van groep acht van wie zelfs Onnovals hart sneller gaat kloppen?


De Griezelbus 6

Zesde deel in de spannende Griezelbus-reeks van Paul van Loon. SPANNEND. AVONTUUR. HALLOWEENTIP.

Op een dag komt een beroemde schrijver op bezoek in de klas. ‘Dus jij wilt schrijver worden?’ zegt hij tegen Onnoval.
‘ZORG DAN DAT JE NIET IN HANDEN VALT VAN F-E-R-L-U-C-I!
Hij kan verhalen namelijk echt laten gebeuren. En dat is levensgevaarlijk…’

Onnoval schrijft graag griezelverhalen. Maar ook een lief gedicht voor Liselore. Gino is jaloers. Hij pest Onnoval en samen met zijn maten lokt hij hem in de val. Onnoval neemt wraak met een nieuw verhaal: Een schoolreisje naar de Andere Werkelijkheid.

Het schoolreisje met de Griezelbus zal voor Gino vreselijk aflopen. Ferluci krijgt het verhaal in zijn klauwen; het wordt werkelijkheid! Tenzij Onnoval met hulp van Liselore het verhaal terug steelt en er een ander einde aan schrijft. De klok tikt…


De Griezelbus 7

Vlak naast Onnoval stopt een reusachtige bus, beschilderd met vampiers, weerwolven, spoken en andere nachtwezens. De koplampen lijken de ogen van een monster. Knarsend schuift het portier open…

Als Onnoval op een vollemaannacht gewond raakt, wordt hij ontvoerd door de Griezelbus. Hij komt in een woonwagenkamp terecht waar vreemde figuren rondlopen. Zij noemen zichzelf de Reizigers.

In zijn koortsdromen ziet hij gezichten die hem vaag bekend voorkomen: een meisje met zwart haar, kinderen met doorlopende wenkbrauwen, en… Ferluci. Vanuit de Andere Werkelijkheid echoot zijn stem: ‘Nog even en dan is je zieltje van mij, Onnoval…’
Ondertussen maakt Liselore zich grote zorgen. Onnoval is in gevaar! Ze haalt Gino en Izzy over om haar te helpen zoeken naar Onnoval. Zijn ze op tijd om hem te redden?


De griezelbus 0

Wie is P. Onnoval, de bekende schrijver in De griezelbus eigenlijk? Wanneer is hij weerwolf geworden? En waarom werd hij schrijver? Vele griezelaars vragen zich dat al eeuwen af.
De griezelbus 0 geeft antwoord op al die vragen. En vertelt daarmee een bloedstollend verhaal over wraak. Een verhaal dat misschien nooit de duisternis had mogen verlaten. Een verhaal dat laat zien wat er achter de schermen van deze wereld allemaal kan gebeuren. Zaken die zelfs de echte griezelfan nooit had vermoed.


De Auteur Paul van Loon

Paul van Loon in op 17 april 1955 geboren in Geleen en is naast kinderboekenschrijver ook Zanger. Muziek brengt Paul vaak uit in combinatie met een boek. Het Genre waarin hij schrijft noemt Paul van Loon zelf Grumor een combinatie van griezelen met humor.

De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje zijn ze bekendste uitgebrachte boeken. Van beide boeken is zowel een musical als een film gemaakt. In opdracht van attractiepark de Efteling is het kinderboek Raveleijn geschreven. Het verhaal is tevens de basis geweest voor de parkshow in de Efteling en de televisie serie. .

Tijdens zijn jeugd had Paul van Loon een grote belangstelling voor griezel en fantasie verhalen hij als ook diverse boeken hierover. Na zijn middelbare school ging hij de opleiding tot illustrator volgen aan de kunstacademie in Den Bosch. De opleiding werd niet afgemaakt. Wel bedacht Paul vaak verhalen bij de tekening die hij maakte tijdens zijn studie.

In 1977 stuurde hij één van deze verhalen naar het Brabants Nieuwsblad, Paul kreeg het verzoek om meer verhalen te schrijven omdat zijn verhaal populair werd bij de lezers. Paul begon meer verhalen te schrijven en er kwamen meerdere bladen en tijdschrijften bij die interesse hadden in de verhalen van Paul van Loon.

In 1983 kwam het eerst boek uit van Paul van Loon (het boek: Boven op tante Agaat), in de eerste boeken tekende hij zelf de illustraties, maar toen Paul meer ging schrijven besteedde hij het tekenen uit. Hugo van Look heeft veel boeken van Paul van Loon van Illustraties voorzien.

In totaal heeft Paul van Loon meer dan 100 boeken geschreven. De boeken zijn niet alleen in België en Nederland uitgebracht maar diverse boeken zijn uitgegeven in : Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland, Duitsland, Zweden, Estland, Letland, Denemarken en Japan.

In de Begin jaren 90 werd Paul Van Loon benoemd tot voorzitter van het Griezelgenootschap en in 1997 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk LYC-DROP, Dit boek kwam later uit met de titel Wolven in stad.


De meeste gestelde vragen over de Griezelbus

Voor welke leeftijd zijn de Griezelbus boeken het geschiktst?

Voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar

Is de Griezelbus ook verfilmd?

De Griezelbus is in 2005 verfilmd en in 2001 is er ook een musical geproduceerd over de Griezelbus door Stichting Beeldenstorm met een bewerking van Dick van den Heuvel.

Wie is de Illustrator van de Griezelbus

Camila Fialkowski

BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *