De top 10 van de beste boeken over voeding en eten! 2025
Als het om kookboeken en dieetboeken gaat zie je door het bomen het bos niet meer, omdat er bijna te veel aanbod is. Maar over eten zelf is veel minder geschreven, en deze boeken zijn minstens zo interessant. Want wat weten we eigenlijk over de producten die we in onze mond stoppen. Is alles wel zo gezond? zijn er veel fabels als het om voeding gaat?
Dit en nog veel meer lees in je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze top 10. De boeken gaat allemaal over voeding en eten maar zijn wel heel divers. Alle boeken voegen iets toe als het om voeding gaat.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
VET belangrijk

In VET belangrijk gaan artsen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum in op alle fabels en feiten omtrent lichaamsvet, voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers.
VET belangrijk van artsen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum is een aanstekelijk en belangrijk boek dat je ideeën over vet voor altijd zal veranderen. Winnaar van de grote Franse wetenschapsprijs Les prix La Science se Livre.
Vet is een cruciaal onderdeel van je lichaam. Het maakt hormonen, communiceert met je hersenen en levert energie. Hoewel je zonder vetweefsel niet zou kunnen leven, bestaan er over dit orgaan – ja, vet is een orgaan – veel vooroordelen. Overgewicht en obesitas vormen wereldwijd een groot probleem, maar in tegenstelling tot wat menigeen denkt zijn te veel eten en te weinig bewegen lang niet de enige oorzaken daarvan.
De werking van ons vet is vele malen complexer. In dit verhelderende en onderhoudende boek behandelen dr. Mariëtte Boon en prof. dr. Liesbeth van Rossum de laatste wetenschappelijke inzichten over lichaamsvet en (over)gewicht en brengen ze de vele factoren in kaart die hierop van invloed zijn: van slaap tot stress en van erfelijke aanleg tot medicijngebruik, en tal van andere verborgen dikmakers.
VET belangrijk laat zien hoe vet écht werkt en is een must read voor iedereen die wil weten hoe je op een slimme en effectieve manier een gezond gewicht kunt bereiken én behouden.
Wat is nu gezond?

De bestseller van de onbetwiste autoriteit op voedselgebied Martijn Katan beschrijft in Wat is nu gezond? wat er wetenschappelijk vaststaat over voeding en gezondheid. Hij loopt met de lezer de dag door van ontbijt tot bedtijd en geeft aan wat bewezen gezond is, wat een fabel is en wat nog niet goed is onderzocht.
Katan besteedt ook aandacht aan voeding en zwangerschap, voedsel en klimaat, wat en hoeveel je moet drinken, sport, de slanke lijn en aan vragen van kinderen over voeding. In deze geheel herziene editie zijn de nieuwste inzichten van de voedingswetenschap verwerkt.
Prof. dr. Martijn B. Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Katan is columnist van NRC Handelsblad en wordt regelmatig door kranten, radio en tv gevraagd naar zijn mening over actuele voedingskwesties.
Hij schreef ook de bestseller Voedingsmythes (2016). ‘Katan beschrijft kort en kraakhelder de wetenschappelijke stand van zaken over voeding en gezondheid, met praktische adviezen en verwijzingen naar deugdelijke websites.
De supermarktsurvivalgids

Teun van de Keuken is de best denkbare reisleider voor de supermarkt: de afgelopen jaren heeft hij enorm veel kennis opgedaan over de voedselindustrie en van die “insider tips’ kun jij nu profiteren. Teun voert je langs de belangrijkste bezienswaardigheden op de afdelingen van de grootgrutter en vertelt je waar je de grootste gevaren kunt verwachten.
Hij leert je ook van de gebaande paden af te wijken en door de marketingtaal op de verpakkingen heen te prikken zodat je nooit meer met onzinproductenthuiskomt: geen ambachtelijke fabrieksproducten volgens grootmoeders recept of “handgekookte’ chips uit een industriële ketel.
En deze gids staat boordevol praktische tips: hoe bereid je je voor (maak een lijstje!), wat moet je kopen en wat juist niet? Hoe lees je een etiket? En je krijgt ook achtergrondinformatie: waarom zijn eetrijpe avocado’s nooit eetrijp? Wat is bijvoorbeeld plakvlees en zijn pitloze druiven echt pitloos? Dankzij de eerste survivalgids voor de supermarkt kun je eindelijk goed geïnformeerd boodschappen doen en de juiste keuzes maken.
Vegan Vibes

Diëtist Lisa Steltenpool laat je zien dat plantaardig eten makkelijk en vooral heel erg lekker is
Plantaardig eten heeft de toekomst en dit boek maakt daar een feestje van! Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten. Mensen laten vlees en zuivel niet alleen voor hun eigen gezondheid vaker staan, maar ook voor de gezondheid van de aarde met al haar bewoners. Plantaardig eten is immers een van de effectiefste manieren om bij te dragen aan een betere wereld.
Diëtist Lisa Steltenpool laat je op toegankelijke wijze kennismaken met plantaardig eten en geeft je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren. Pas wel op voor de bijwerkingen: het kan je zomaar creatiever en energieker maken!
Over eten en koken

Harold McGee’s oorspronkelijke Over eten en koken werd in 1984 alom begroet als een meesterwerk; het is meermaals herzien en uitgebreid. Dit uiterst leesbare, encyclopedische boek blinkt uit in het omtoveren van alledaagse keukenkwesties tot wonderbaarlijke en fascinerende kwesties met een wetenschappelijke achtergrond.
Het boek werpt licht op vraagstukken die generaties koks hebben beziggehouden. Voor iedereen die zich ooit heeft afgevraagd waarom vis sneller bederft dan vlees, waarom je pannenkoekenbeslag even moet laten staan, waarom je gaat tranen als je een ui snijdt, waarom het eten van Spaanse peper zowel pijn als plezier verwekt of hoe je oude en verse eieren uit elkaar kunt houden, is dit boek geschreven.
Het nieuwe proefboek

Over de smaak van wat wij eten en drinken. Een musthave voor iedereen die eten serieus neemt. Er zijn niet veel mensen die niet houden van een heerlijk gerecht en een bijpassend drankje. Maar als je écht lekker wilt eten en drinken, helpt het als je er meer van weet.
Sinds zijn eerste boek over dit onderwerp is Peter Klosse uitgegroeid tot de onbetwiste autoriteit op het gebied van smaak. In zijn nieuwste boek, ‘Het Nieuwe Proefboek’, geeft hij een frisse kijk op de voedselwereld van vandaag en inspireert hij zelf op zoek te gaan naar bijzondere smaakcombinaties. De vraag waarom een gerecht succesvol is beantwoordt hij aan de hand van de Culinaire Succesfactoren.
Unieke flavour graphics laten zien hoe de diverse ingrediënten van gerechten bijdragen aan de smaak. Ook is er aandacht voor proeven en de rol van de hersenen bij de perceptie van smaak. Voor dit boek werkte hij samen met Angélique Schmeinck, een van de twee vrouwelijke meesterkoks van Nederland – een bijzondere combinatie van kennis en creativiteit.
100 Glutenvrije ingrediënten

Heeft u coeliakie of voelt u zich simpel weg gezonder wanneer u glutenvrij eet, dan weet u dat de juiste voeding heel belangrijk is voor uw welzijn. In dit onmisbare boek vindt u alles wat u nodig heeft voor een heerlijk en gevarieerd glutenvrij dieet, met onder andere granen en meelsoorten, peulvruchten, noten, zaden, groenten, fruit, vlees, vis en zuivelproducten.
Dit boek bevat informatie over de goede eigenschappen van de 100 beste glutenvrije ingrediënten, plus 100 voedzame recepten – van lekkere salades tot verrukkelijk gebak en gezonde tussendoortjes. Met dit boek is glutenvrij eten gemakkelijk en leuk.
Stoppen met vlees

en eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees
Verontrustende berichten over de productie en consumptie van vlees zijn aan de orde van de dag. En na het paardenvleesschandaal in 2013 en de 20.000 varkens die gruwelijk verbrandden in een megastal in Gelderland, zetten steeds meer Nederlanders hun vraagtekens bij het product vlees. Toch blijven we het massaal eten; waarom doen we dat? Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.
Robert Bridgeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees.
Voedingsmythes

Maken we ons te druk over voeding? Van verkoudheid tot kanker en van depressie tot impotentie altijd is er wel iets in ons eten dat we de schuld geven, of dat er juist voor zou zorgen dat het je níet treft. Iedereen heeft een mening over voeding en honderden ondernemers proberen hun etenswaar als ‘gezond’ te verkopen. maar de zogenaamd gunstige effecten van een levensmiddel zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschappelijke feiten en de gevreesde nadelige effecten trouwens ook niet.
In deze maalstroom van overtuigingen en belangen verdedigt Martijn Katan met verve het doorslaggevende belang van de wetenschappelijke feiten. Als een van Nederlands meest geciteerde en gerespecteerde voeding onderzoekers heeft hij daartoe het gezag. Hij bezit daarnaast het talent om ingewikkelde kwesties simpel en met humor uit te leggen. In zijn nieuwe boek rekent hij af met vijftig voedselmythes: over hormonen in vlees, kleurstoffen, lage bloedsuiker, beauty foods en nog veel meer.
Voedselmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.
De Smaakbijbel

Ultieme smaakcombinaties binnen handbereik. ‘Zeldzaam zinnenprikkelend leesvoer.’ Janneke Vreugdenhil ‘Nieuwe culinaire vergezichten, een bron van smaakinspiratie!’ Onno Kleyn ‘Een bedrieglijk eenvoudig meesterwerkje.’ Sunday Times ‘Een originele en aanstekelijke inspiratiebron.’ Heston Blumenthal ‘Een voortreffelijke gids voor het combineren van smaken.’ Observer ‘Hoort op de boekenplank van iedere thuiskok.’ Spectator