De top 10 van beste boeken van Paul van Loon 2024

Paul van Loon in op 17 april 1955 geboren in Geleen en is naast kinderboekenschrijver ook zanger. Muziek brengt Paul vaak uit in combinatie met een boek. Het Genre waarin hij schrijft noemt Paul van Loon zelf Grumor een combinatie van griezelen met humor.

De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje zijn ze bekendste uitgebrachte boeken. Van beide boeken is zowel een musical als een film gemaakt. In opdracht van attractiepark de Efteling is het kinderboek Raveleijn geschreven. Het verhaal is tevens de basis geweest voor de parkshow in de Efteling en de televisie serie. .

Tijdens zijn jeugd had Paul van Loon een grote belangstelling voor griezel en fantasie verhalen hij als ook diverse boeken hierover. Na zijn middelbare school ging hij de opleiding tot illustrator volgen aan de kunstacademie in Den Bosch. De opleiding werd niet afgemaakt. Wel bedacht Paul vaak verhalen bij de tekening die hij maakte tijdens zijn studie.

In 1977 stuurde hij één van deze verhalen naar het Brabants Nieuwsblad, Paul kreeg het verzoek om meer verhalen te schrijven omdat zijn verhaal populair werd bij de lezers. Paul begon meer verhalen te schrijven en er kwamen meerdere bladen en tijdschriften bij die interesse hadden in de verhalen van Paul van Loon.

In 1983 kwam het eerst boek uit van Paul van Loon (het boek: Boven op tante Agaat), in de eerste boeken tekende hij zelf de illustraties, maar toen Paul meer ging schrijven besteedde hij het tekenen uit. Hugo van Look heeft veel boeken van Paul van Loon van Illustraties voorzien.

In totaal heeft Paul van Loon meer dan 100 boeken geschreven. De boeken zijn niet alleen in België en Nederland uitgebracht maar diverse boeken zijn uitgegeven in : Frankrijk, ItaliëSpanje, Engeland, Duitsland, Zweden, Estland, Letland, Denemarken en Japan.

In de Begin jaren 90 werd Paul Van Loon benoemd tot voorzitter van het Griezelgenootschap en in 1997 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk LYC-DROP. Dit boek kwam later uit met de titel Wolven in stad. In 2012 richtte Paul van loon de kinderboekenband “Paul van Loon & Andere Snuiters” op. (Bron: Wikipedia)

Nu genoeg over het leven van Paul van Loon nu wordt het tijd voor de 10 beste boeken geschreven door Paul van Loon. De boeken worden uitgebreid beschreven en naast de boekbeschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst voor extra informatie.

BoekenBoeken

Dolfje Weerwolfje

Dolfje Weerwolfje ontdekt dat hij bij volle maan in een weerwolf verandert. Een spannend en grappig avontuur voor lezers vanaf 8 jaar.

Als Dolfje wakker wordt, is het donker.
De maan schijnt in zijn kamer. Het is een bijzondere nacht.
Zeven, denkt Dolfje. Eindelijk ben ik zeven jaar.
Dan schrikt hij zich rot. Hij ziet opeens overal haar.
Zijn handen en voeten zijn poten geworden.
En hij heeft een staart. Dan komt Timmie binnen.
‘Ik wil dit niet,’ gromt Dolfje.
‘Misschien gaat het vanzelf wel over,’ zegt Timmie.
‘Ja, jij hebt makkelijk praten,’ gromt Dolfje.
‘En als het niet overgaat? Wat dan?’

Door Paul van Loon, al 10 keer bekroond door de Nederlandse Kinderjury.

Dolfje Weerwolfje is bekroond met een Gouden Boek van Stichting CPNB.


De griezelbus 1

Eerste deel uit de beroemde Griezelbus-reeks van Paul van Loon over de mysterieuze griezelverhalenschrijver P. Onnoval en zijn griezelbus.

‘WELKOM IN DE GRIEZELBUS!
DIT WORDT EEN RIT DIE JULLIE NOOIT ZULLEN VERGETEN!’

Stel je voor, je gaat op schoolreisje. Maar de bus die voor de school stopt, is geen gewone bus. Hij is beschilderd met afbeeldingen van spoken, skeletten en andere vreemde figuren. Op de zijkant staat met grote letters: De Griezelbus. Binnen in de bus is het donker. Als de bus gaat rijden, vertelt schrijver Onnoval griezelverhalen. Eén van de passagiers heeft een akelig geheim… Durf jij in te stappen?


Meester Kikker

Hilarische klassieker van Paul van Loon over een heel ongewone meester. Voor lezers van zeven jaar en ouder.

‘Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’

Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij…


Foeksia tovert met tijd

Grappig en avontuurlijk verhaal voor beginnende lezers over Foeksia de miniheks van Paul van Loon. Extra: leer klokkijken.

Wat gaat de tijd langzaam!
Kan dat niet sneller?
Foeksia doet een snel-snel spreuk.
De wijzers van de klok vliegen.
De dagen vliegen voorbij.
Eitjes komen uit.
Spinnen groeien groot.
En Kwark… Oeps!
Wordt hij sneller oud?
Dat mag niet gebeuren!
Foeksia moet de klok stoppen.
Voordat het te laat is.

Zelf lezen én klok kijken met Foeksia de miniheks!


Allemaal Onzin

Humoristisch en fantasierijk voorleesverhaal voor het slapengaan van Paul van Loon.

Elke avond als hij in bed ligt, hoort Vladimir geritsel.
Pssst, klinkt het en dan komt er een mannetje tevoorschijn, niet groter dan een colaflesje. Hij neemt Vladimir mee naar Het Land Achter Het Behang. Samen beleven ze een gek, grappig avontuur, waarna Vladimir heerlijk in slaap valt.

  • Wie is toch dat mannetje achter het behang?
  • Dat is Onzin. Welterusten!

Raveleijn

Sprookjesachtig verhaal over een groep kinderen die de stad Raveleijn van de kwaadaardige graaf Grafhart moeten zien te bevrijden. Een fantasierijk jeugdboek, in samenwerking met de Efteling, voor lezers vanaf tien jaar.

RAVELEIJN
…waar raven ruijters zullen zeijn

Thomas, Joost, Maurits en tweelingzussen Emma en Lisa verhuizen met hun ouders van de stad naar een afgelegen dorp. Daar gebeurt iets ongelooflijks. Wanneer zij, gelokt door raven en een geheimzinnige stem, onder een oude stadspoort doorgaan, veranderen ze in ruiters te paard.

Tot hun schrik komen ze erachter dat zij De Vijf zijn. Volgens een oude voorspelling moeten zij de magische stad Raveleijn en haar bewoners bevrijden van hun overheerser graaf Olaf Grafhart en zijn monsterlijke wezens. Het lot van Raveleijn ligt in handen van Thomas en zijn broers en zussen.

Maar hoe komen ze aan de magische krachten die nodig zijn om Raveleijn te bevrijden? En welke rol speelt het mysterieuze meisje Samira?


Weg met die krokodil!

Al 25 jaar een bestseller! Humoristisch verhaal van Paul van Loon over een meisje dat een krokodil voor haar verjaardag krijgt.

Bregje wordt wakker van een krakend geluid. Naast haar op het kussen ligt een lief babykrokodilletje in een gebarsten ei. Niet te geloven! Bregje heeft een krokodillenei uitgebroed – alleen door het keihard te WILLEN.

Het was gelukt! Uit het ei was een babykrokodil gekropen. En dat was een leuker huisdier dan die stomme goudvis die Bregje voor haar verjaardag had gekregen. Maar een kleine krokodil wordt groter en groter. Wat moet je ermee doen als je ouders niet van huisdieren houden? En als je vader een schoenenwinkel heeft en dol is op krokodillenleer?
Gelukkig is oma er ook nog…

Paul van Loon: al 10 boeken bekroond door de Nederlandse Kinderjury


Sam Schoffel en de dievendag

Spannend toneelleesboek van Paul van Loon op AVI M4 over meester-speurder Sam Schoffel. Lost ze ook deze zaak weer op? De teksten lees je samen hardop. Kies wie je wilt zijn, en lees dan om de beurt je rol.

Schoffel is de naam.
Sam Schoffel.
Ik maak vreemde zaken mee.
En ik los ze op.
Vandaag zijn er opeens heel veel dingen weg.
Washandjes, kaarsen en zelfs een vliegtuig!
Vreemd, heel vreemd.
Het lijkt wel dievendag …


De sprookjes-sprokkelaar

Nieuwe sprookjes van Paul van Loon, Laurentien van Oranje en De Efteling.

Er was eens een sprookjesbibliotheek in een oud, verlaten kasteel… Stemmen galmen door de gangen en achter de vele deuren schuilt gevaar. Toch blijft Sterre zoeken naar de juiste deur. Daarachter wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Als Sterre de juiste deur vindt, gaat er een wereld voor haar open. Ook voor de mensen in het dorp, die hun bijzondere verhalenverteller met open armen ontvangen. Maar niet iedereen is blij. Sterre is in gevaar! Wie kan haar helpen? De Sprookjessprokkelaar? Een betoverend sprookje over de magie van verbeelding!


Raveleijn – De bende van de Witte Veer

Paul van Loon’s betoverende en spannende tweede boek over Raveleijn, in samenwerking met de Efteling.

Geruchten doen de ronde over vreemde wolfachtige wezens in de magische stad Raveleijn. Een boevenbende! De leden dragen wolvenmaskers. Overal waar deze bende geweest is, wordt een witte veer gevonden. Het volk spreekt over de Bende van de Witte Veer. Die naam alleen al roept angst op bij de mensen. En erger nog: de wereld van Raveleijn dreigt te stollen in steen!

Ook in de ‘echte’ wereld gebeuren vreemde dingen.
Joost heeft koortsdromen. Schaduwen glijden door zijn kamer. En op het schilderij van de Poort naar Raveleijn gloeien ogen geel op… Wat is er aan de hand? Thomas en zijn broers en zussen horen de roep om hulp uit Raveleijn. Maar de Poort lijkt voor altijd gesloten…


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten